Stemming

Gewijzigd amendement van de bijzondere gedelegeerde Thijsen c.s. ter vervanging van nr. 20 over een nieuwe Afdeling Koninkrijksgeschillen binnen de Raad van State

85,3 %
14,7 %


CDA

SP

SGP

GL

50PLUS

CU

PvdA

PVV

DENK

D66

PvdD

FVD

VVD


Nr. 25 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN BIJZONDERE GEDELEGEERDE THIJSEN C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 20

Ontvangen 4 juli 2019

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel 1, eerste lid, aanhef en onder c, wordt «Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk» telkens vervangen door «Afdeling Koninkrijksgeschillen van de Raad van State van het Koninkrijk».

II

In het opschrift van paragraaf 2 wordt «Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk» vervangen door «Afdeling Koninkrijksgeschillen van de Raad van State van het Koninkrijk».

III

In artikel 2, eerste en derde lid, wordt «Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk» telkens vervangen door «Afdeling Koninkrijksgeschillen van de Raad van State van het Koninkrijk».

IV

In het opschrift van paragraaf 3 wordt «Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk» vervangen door «Afdeling Koninkrijksgeschillen van de Raad van State van het Koninkrijk».

V

In artikel 3 wordt «Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk» vervangen door «Afdeling Koninkrijksgeschillen van de Raad van State van het Koninkrijk».

VI

In artikel 4 wordt «Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk» vervangen door «Afdeling Koninkrijksgeschillen van de Raad van State van het Koninkrijk».

VII

In artikel 5 wordt «Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk» telkens vervangen door «Afdeling Koninkrijksgeschillen van de Raad van State van het Koninkrijk».

VIII

In artikel 6 wordt «Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk» telkens vervangen door «Afdeling Koninkrijksgeschillen van de Raad van State van het Koninkrijk».

IX

In artikel 7, opschrift en lichaam, wordt «Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk» telkens vervangen door «Afdeling Koninkrijksgeschillen van de Raad van State van het Koninkrijk».

X

In artikel 8 wordt «Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk» vervangen door «Afdeling Koninkrijksgeschillen van de Raad van State van het Koninkrijk».

XI

In artikel 9, eerste lid, wordt «Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk» vervangen door «Afdeling Koninkrijksgeschillen van de Raad van State van het Koninkrijk».

XII

Na artikel 9 wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 4a. Wijziging Wet op de Raad van State

Artikel 9a

De Wet op de Raad van State wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 14, eerste lid, wordt «Afdeling advisering of de Afdeling bestuursrechtspraak» vervangen door «Afdeling advisering, de Afdeling bestuursrechtspraak of de Afdeling Koninkrijksgeschillen».

B

Na Hoofdstuk III wordt een hoofdstuk ingevoegd, luidende:

HOOFDSTUK IIIA. DE AFDELING KONINKRIJKSGESCHILLEN

Artikel 45a

  • 1. De Raad kent een Afdeling Koninkrijksgeschillen.

  • 2. De Afdeling Koninkrijksgeschillen bestaat uit:

    • a. de leden van de Afdeling advisering;

    • b. de ingevolge artikel 13, tweede lid, van het Statuut voor het Koninkrijk bij koninklijk besluit benoemde leden van de Raad van State van het Koninkrijk; en

    • c. drie staatsraden in buitengewone dienst, benoemd op voorstel van de regering van onderscheidenlijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

  • 3. In afwijking van artikel 10, derde lid, zijn de artikelen 2, derde tot en met vijfde lid, en 8, derde lid, derde tot en met vijfde volzin, niet van overeenkomstige toepassing op de staatsraden in buitengewone dienst, bedoeld in het tweede lid, onderdeel c.

  • 4. De vicepresident is voorzitter van de Afdeling Koninkrijksgeschillen. De artikelen 7 en 27c zijn van overeenkomstige toepassing.

Artikel 45b

De Afdeling Koninkrijksgeschillen is belast met de behandeling van geschillen als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Rijkswet Koninkrijksgeschillen overeenkomstig het bepaalde in die rijkswet.

C

In artikel 58, eerste lid, wordt «of een kamer van die Afdeling bestuursrechtspraak» vervangen door «, een kamer van die Afdeling bestuursrechtspraak of de Afdeling Koninkrijksgeschillen».

Toelichting

Dit amendement regelt met de onderdelen I tot en met XI dat er een Afdeling Koninkrijksgeschillen binnen de Raad van State in het leven wordt geroepen ten behoeve van het behandelen van geschillen als bedoeld in artikel 1 van de Rijkswet Koninkrijksgeschillen.

Met onderdeel XII wordt tot slot de Wet op de Raad van State gewijzigd teneinde regels te introduceren voor de nieuwe Afdeling Koninkrijksgeschillen.

Thijsen Van Dam Van Raak Bosman


Gewijzigd amendement van de bijzondere gedelegeerde Thijsen c.s. ter vervanging van nr. 20 over een nieuwe Afdeling Koninkrijksgeschillen binnen de Raad van State

2019-07-04
Dossier: 35099-(R2114)
Indiener(s): Ronald van Raak , Chris van Dam (CDA), André Bosman (VVD)
Onderwerpen: bestuur de nederlandse antillen en aruba organisatie en beleid recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35099-25.html