Stemming

Amendement van de leden Bergkamp en Slootweg over het starten van een project Letselspreekuur Plus

100,0 %
0,0 %


50PLUS

CU

VVD

GL

CDA

PvdA

DENK

SGP

FVD

PVV

D66

PvdD

SP


Nr. 21 AMENDEMENT VAN DE LEDEN BERGKAMP EN SLOOTWEG

Ontvangen 18 oktober 2018

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 5 Jeugd worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 750 (x € 1.000).

II

In artikel 5 Jeugd worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 750 (x € 1.000).

Toelichting

Forensisch medische expertise is belangrijk voor de duiding van letsel; past dit bij mishandeling of is er een medische oorzaak? Daarnaast is het belangrijk voor de eventuele bewijslast bij mishandeling.

Door het wegvallen van de FPKM is echte gespecialiseerde kennis vanuit een onafhankelijke instelling nog maar beperkt beschikbaar. Het Letselspreekuur Plus van GGD Amsterdam heeft deze kennis nog wel beschikbaar. Dit forensisch spreekuur is speciaal opgericht zodat kwetsbare personen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, ouderen en kinderen bij wie een vermoeden bestaat van fysieke mishandeling, door de arts zelf onderzocht worden.

De GGD GHOR Nederland heeft de verantwoordelijkheid genomen om met het versterken en borgen van forensisch medische expertise aan de slag te gaan. Hierbij hoort ook het met het veld opstellen van kwaliteitseisen ten aanzien van de forensisch arts, ten aanzien van de rapportages van de forensisch arts en het inrichten van een coördinatie functie voor de inzet van forensisch medische expertise in elke politieregio. Er is daarnaast behoefte aan het versterken en borgen van gespecialiseerde kennis vanuit een onafhankelijke instelling op een beperkt aantal plaatsen zoals de GGD Amsterdam hier reeds invulling aan geeft door het Letselspreekuur Plus. Om dit mogelijk te maken is een projectleider nodig die vanuit de GGD GHOR Nederland is en hoe dat kan worden ingericht. Vanuit de GGD Amsterdam kan daartoe intervisie en kennisuitwisseling worden georganiseerd.

Het uitgangspunt bij het inrichten van deze zogenaamde Letselspreekuur Plus dient te zijn dat er altijd wordt gewerkt volgens de door het veld vastgestelde Handreiking samenwerking bij strafbare kindermishandeling en daarmee ook dat het uitgangspunt is dat een onderzoek maar één keer hoeft plaats te vinden om onnodige belasting van het slachtoffer te voorkomen. Voor het op een juiste wijze functioneren van het Letselspreekuur Plus is nodig dat er met het veld kwaliteitseisen worden opgesteld ten aanzien van de forensisch arts en de rapportages van de forensisch arts. Partijen die hierbij betrokken worden zijn in ieder geval: het OM, de politie, het NFI, Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en het LECK.

Door dit amendement wordt voor het begrotingsjaar 2019 een bedrag van € 750.000 beschikbaar gesteld aan de GGD GHOR Nederland voor het starten van een project en het aanstellen van een projectleider letselspreekuur plus. Het project omvat het financieren van het Letselspreekuur Plus, in Amsterdam, het zoeken en alsdan starten van een tweede locatie Letselspreekuur Plus in een andere regio, het vervolgens verkennen van de mogelijkheden tot verdere uitbreiding alsmede het zorgdragen voor kennisuitwisseling en intervisie met GGD Amsterdam. Het project dient te voldoen aan de hiervoor geformuleerde uitgangspunten. De dekking van dit amendement wordt voor 2019 gevonden in de niet-juridisch verplichte uitgaven van artikel 5. Het is de bedoeling van de indiener dat na aangetoond nut uitbreiding naar maximaal vier locaties in Nederland kan plaatsvinden en dat ook hiervoor dekking gevonden wordt gesteld. In lijn met de begrotingssystematiek ziet dit amendement alleen op het jaar 2019.

Bergkamp Slootweg


Amendement van de leden Bergkamp en Slootweg over het starten van een project Letselspreekuur Plus

2018-10-18
Dossier: 35000-XVI
Indiener(s): Evert Jan Slootweg (CDA), Vera Bergkamp (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-XVI-21.html