Stemming

Amendement van de leden Madlener en Kops over het verbieden van windmolens en zonneparken in natuurgebieden

20,7 %
79,3 %


D66

PvdD

CU

GL

SGP

VVD

SP

PvdA

FVD

50PLUS

CDA

PVV

DENK


Nr. 22 AMENDEMENT VAN DE LEDEN MADLENER EN KOPS

Ontvangen 26 juni 2019

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Aan artikel 1.1, onderdeel K, subonderdeel 1, wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel o door een komma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • p. het opwekken van elektriciteit met een windturbine of met zonnepanelen in een Natura 2000-gebied of een bijzonder nationaal natuurgebied.

II

Aan artikel 1.1, onderdeel O, wordt na het voorgestelde artikel 4.38 een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 4.39 (rijksregels hernieuwbare energie in natuurgebieden)

  • 1. De in artikel 4.3 bedoelde regels over het opwekken van elektriciteit met een windturbine of met zonnepanelen in een Natura 2000-gebied of een bijzonder nationaal natuurgebied worden gesteld met het oog op de bescherming van dieren en het behouden van de landschappelijk schoonheid van deze gebieden.

  • 2. De regels strekken er in ieder geval toe dat in die gebieden het opwekken van elektriciteit met een windturbine of met zonne-energie verboden is, met uitzondering van het ter plaatse opwekken van elektriciteit met zonne-energie voor eigen gebruik.

III

Na artikel 2.8 worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 2.8a (Wet windenergie op zee)

De Wet windenergie op zee, zoals die wet luidde voor inwerkingtreding van deze wet, blijft van toepassing op:

  • a. een kavelbesluit als bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de Wet windenergie op zee dat op het moment van de inwerkingtreding van deze wet onherroepelijk is, en

  • b. een vergunning als bedoeld in artikel 12 van de Wet windenergie op zee die op het moment van de inwerkingtreding van deze wet onherroepelijk is.

Artikel 2.8b (Elektriciteitswet 1998)

De Elektriciteitswet 1998, zoals die wet luidde voor inwerkingtreding van deze wet, blijft van toepassing op een op dat moment reeds vastgesteld ontwikkelkader als bedoeld in artikel 16e, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998.

Toelichting

Dit amendement verbiedt het bouwen van windturbines en zonneparken in natuurgebieden. De enige uitzondering hierop wordt gemaakt voor het ter plaatse opwekken van elektriciteit voor eigen gebruik. Hiermee blijft wel mogelijk voor huishoudens in een natuurgebied om zonnepanelen op hun dak te leggen om zo (deels) in hun energiebehoefte te voorzien. Ook menen de indieners dat klein zakelijk gebruik onder eigen gebruik kan vallen. Als voorbeeld noemen de indieners hier een pannenkoekenhuis dat in een natuurgebied is gevestigd en zonnepanelen voor de eigen energievoorziening op het dak heeft. Het eigen gebruik wordt overigens niet beperkt door het invoeden van de overtollige elektriciteit op het net, mits dit deel van de geproduceerde elektriciteit verhoudingsgewijs niet te groot wordt. Hiervoor dienen bij AMvB regels voor worden gesteld. De indieners wijzen er volledigheidshalve op dat dit niets af doet aan de technische eisen die aan zonnepanelen worden gesteld en waaraan sowieso moet worden voldaan.

Madlener Kops


Amendement van de leden Madlener en Kops over het verbieden van windmolens en zonneparken in natuurgebieden

2019-06-26
Dossier: 34985
Indiener(s): Barry Madlener (PVV), Alexander Kops (PVV)
Onderwerpen: natuur en milieu organisatie en beleid ruimte en infrastructuur ruimtelijke ordening
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34985-22.html