Stemming

Amendement van het lid Van Raak over een rechterlijke toets voorafgaand aan de inzet van bevoegdheden jegens notarissen en volksvertegenwoordigers

16,0 %
84,0 %


CDA

GL

D66

Van Vliet

Klein

PvdA

50PLUS

Houwers

CU

PVV

GrKÖ

Monasch

PvdD

VVD

GrBvK

SP

SGP


Nr. 41 AMENDEMENT VAN HET LID VAN RAAK

Ontvangen 7 februari 2017

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 29, tweede lid, onderdeel c, wordt «journalist of advocaat» vervangen door: journalist, advocaat, notaris of lid van een vertegenwoordigend orgaan.

II

Artikel 30 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid wordt «advocaat» telkens vervangen door: advocaat of notaris.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. De uitoefening van een bijzondere bevoegdheid als bedoeld in paragraaf 3.2.5 jegens een lid van een vertegenwoordigend orgaan is slechts toegestaan, indien de rechtbank Den Haag daartoe, op verzoek van Onze betrokken Minister, toestemming heeft verleend. De toestemming wordt verleend voor een periode van ten hoogste vier weken en kan telkens worden verlengd voor eenzelfde periode.

Toelichting

De rechter heeft een rol bij de inzet van de bevoegdheden tegen journalisten en advocaten. Er is dus een beperkt verschoningsrecht. De indiener wil met dit amendement ervoor zorgen dat deze plicht ook bij notarissen en volksvertegenwoordigers gaat gelden. Ook deze mensen moeten vrijuit hun werk kunnen doen tenzij er zeer zwaarwegende redenen zijn om ook hen af te luisteren. Deze afweging is beter gewaarborgd door een rechterlijke toets vooraf in te stellen.

Van Raak


Amendement van het lid Van Raak over een rechterlijke toets voorafgaand aan de inzet van bevoegdheden jegens notarissen en volksvertegenwoordigers

2017-02-07
Dossier: 34588
Indiener(s): Ronald van Raak (SP)
Onderwerpen: openbare orde en veiligheid organisatie en beleid recht staatsrecht terrorisme
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34588-41.html