Stemming

Amendement van het lid Leijten c.s. over onafhankelijke medisch adviseurs

36,0 %
64,0 %


GrBvK

SP

CU

GL

PvdA

D66

GrKÖ

SGP

Van Vliet

Klein

VVD

CDA

50PLUS

PvdD

PVV

Houwers


Nr. 27 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN C.S.

Ontvangen 12 september 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel X, wordt in artikel 68d, tweede lid, onderdeel e, voor «medisch adviseur» ingevoegd: onafhankelijk.

II

In artikel II, onderdeel B, wordt in artikel 87c, tweede lid, onderdeel e, voor «medisch adviseur» ingevoegd: onafhankelijk.

III

In artikel III, onderdeel C, wordt in artikel 9.1.2c, tweede lid, onderdeel e, voor «medisch adviseur» ingevoegd: onafhankelijk.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de medisch adviseur onder wiens verantwoordelijkheid de verwerking van persoonsgegevens van verzekerden bij de uitvoering van materiële controles of fraude onderzoek (de detailcontrole) bij zorgaanbieders door ziektekostenverzekeraars, zorgverzekeraars en Wlz-uitvoerders (artikelen 68a WMG, 87 Zvw en 9.1.2 Wlz) plaatsvindt, onafhankelijk is, zijnde niet in dienst bij of in opdracht werkend van de zorgverzekeraar of Wlz-uitvoerder.

De indieners zijn van mening dat het ongewenst is dat medisch adviseurs in dienst van ziektekostenverzekeraars, zorgverzekeraars en Wlz-uitvoerders, tot op het medische detail gegevens te weten komen over verzekerden. Enerzijds is het een aantasting van de privacy van de verzekerden, anderzijds kan dit leiden tot ongewenst gedrag van de zorgverzekeraar en Wlz-uitvoerder. Wanneer deze kennis heeft over de medische aandoeningen van een verzekerde kan dit leiden tot risicoselectie en uitsluiting van verzekeringen waar deze verzekerde hoe dan ook verliesgevend op zal zijn voor de zorgverzekeraar en Wlz-uitvoerder.

Leijten Van Gerven Pia Dijkstra Verhoeven


Amendement van het lid Leijten c.s. over onafhankelijke medisch adviseurs

2016-09-12
Dossier: 33980
Indiener(s): Henk van Gerven (SP), Renske Leijten (SP), Pia Dijkstra (D66), Kees Verhoeven (D66)
Onderwerpen: economie markttoezicht organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33980-27.html