Stemming

Amendement van het lid Ortega-Martijn dat beoogt voor een aantal verschillende categorieën ambtenaren de ambtenarenstatus te behouden, en deze daarmee uit te zonderen van de toepassing van de nieuwe Ambtenarenwet

19,3 %
80,7 %


PvdD

PvdA

CU

SGP

VVD

50PLUS

D66

Bontes

SP

CDA

GL

PVV


Nr. 19 AMENDEMENT VAN HET LID ORTEGA-MARTIJN

Ontvangen 28 maart 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, artikel 3, wordt als volgt gewijzigd;

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van het eerste lid, onderdeel f, door een puntkomma, worden vier onderdelen toegevoegd, luidende:

  • g. de personen die een vertrouwensfunctie uitoefenen als bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de Wet veiligheidsonderzoeken;

  • h. categorieën van personen die bij de uitoefening van hun taak geweld mogen gebruiken of de bewegingsvrijheid van burgers mogen beperken;

  • i. categorieën van personen die werkzaam zijn in een politieke omgeving en waarbij de goede vervulling van de functie vereist dat bij de werkzaamheden een van de politiek onafhankelijk deskundig standpunt kan worden ingenomen;

  • j. categorieën van personen die betrokken zijn bij dan wel belast zijn met het nemen van besluiten als bedoeld in artikel 1:3, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Bij algemene maatregel van bestuur worden de categorieën, bedoeld in het eerste lid, onderdeel h tot en met j, aangewezen.

II

In artikel I vervalt paragraaf 4.

Toelichting

Met dit amendement beoogt de indiener voor een aantal verschillende categorieën ambtenaren de ambtenarenstatus te behouden en dat deze daarmee worden uitgezonderd van de toepassing van de nieuwe Ambtenarenwet. Hiermee komt de indiener tegemoet aan de opmerkingen gemaakt door de Afdeling advisering van de Raad van State. Voor de categorieën waarvoor de indiener een uitzondering wil maken geldt in het bijzonder dat er bijzondere eisen aan de ambtelijke rechtspositie en aan het ambtelijk functioneren in de zin van democratisch en rechtstatelijk bewustzijn en integriteit worden gesteld.

Ten eerste wordt hierbij een uitzondering gemaakt voor ambtenaren die een vertrouwensfunctie uitoefenen. Deze categorieën worden reeds bij ministeriële regeling aangewezen conform artikel 3, lid 1 van de Wet veiligheidsonderzoeken.

Ten tweede worden personen die bij de uitoefening van hun taak geweld mogen gebruiken, of de bewegingsvrijheid van burgers mogen beperken, uitgesloten. Hierbij kan, naast de personen bedoeld in artikel 3, onder c en f, van het wetsvoorstel bijvoorbeeld worden gedacht aan de ambtenaren van politie, bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel b, van de Politiewet 1993, als deze als buitengewoon opsporingsambtenaar door de korpsbeheerder zijn belast met de verzorging van ingeslotenen, de buitengewone opsporingsambtenaren, bedoeld in artikel 142, eerste lid, van het Wetboek van Strafvordering, en de ambtenaren van een bijzondere opsporingsdienst die zijn aangesteld voor de uitvoering van de taken, bedoeld in artikel 3 van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten (vgl. Ambtsinstructie voor de politie, de Koninklijke marechaussee en andere opsporingsambtenaren). Deze categorieën ambtenaren worden bij algemene maatregel van bestuur nader aangewezen.

Ten derde wordt de ambtenarenstatus behouden voor hen die werkzaam zijn in een politieke omgeving en waarbij de goede invulling van de functie vereist dat bij de werkzaamheden een van de politiek onafhankelijk deskundig standpunt kan worden ingenomen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan raadsgriffiers of wetgevingsjuristen. Ook deze ambtenaren worden bij algemene maatregel van bestuur aangewezen.

De vierde categorie waarvan de ambtenarenstatus wordt behouden zijn ambtenaren die betrokken zijn, dan wel belast zijn met het nemen van besluiten zoals bedoeld in de zin van artikel 1:3, eerste en tweede lid Algemene wet bestuursrecht. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan ambtenaren die betrokken zijn bij de uitvoering van de belastingwetgeving, of betrokken zijn bij het verlenen van vergunningen of een uitkering. Van dergelijke ambtenaren wordt, vanwege het grote algemeen belang, een hoge mate van integriteit verwacht welke beter wordt verankerd in de rechtsbescherming die gepaard gaat met de ambtenarenstatus.

Ortega-Martijn


Amendement van het lid Ortega-Martijn dat beoogt voor een aantal verschillende categorieën ambtenaren de ambtenarenstatus te behouden, en deze daarmee uit te zonderen van de toepassing van de nieuwe Ambtenarenwet

2012-03-28
Dossier: 32550
Indiener(s): Cynthia Ortega-Martijn (CU)
Onderwerpen: arbeidsvoorwaarden bestuur organisatie en beleid werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32550-19.html