Stemming

Amendement van het lid Van Gerven om bestuursrechtelijke premie vast te stellen bij AMvB

23,3 %
76,7 %


SP

PVV

CU

PvdA

CDA

PvdD

SGP

VVD

D66

GL

Verdonk


31 736
Wijziging van de Zorgverzekeringswet, de Wet op de zorgtoeslag en enige andere wetten, houdende maatregelen om ook wanbetalers voor hun zorgverzekering te laten betalen (structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering)

nr. 9
AMENDEMENT VAN HET LID VAN GERVEN

Ontvangen 28 januari 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel I, onderdeel F, artikel 18d, tweede lid, komt te luiden:

2. Bij algemene maatregel van bestuur wordt de hoogte van de bestuursrechtelijke premie vastgesteld, waarbij het gedeelte dat de tot een maandbedrag herleide standaardpremie, bedoeld in de Wet op de zorgtoeslag, overschrijdt, in ieder geval niet hoger mag zijn dan redelijk is ter verkrijging van voldoening buiten rechte.

Toelichting

In het wetsvoorstel wordt geregeld dat mensen die een premieschuld hebben van zes maanden of meer, een bestuursrechtelijke premie verschuldigd zijn van 130%. Dat is een fors bedrag, waarmee het onnodige risico bestaat dat mensen verder in de (financiële) problemen komen dan noodzakelijk. Niet is aangetoond dat de dreiging van een verschuldigde premie van 130% van de oorspronkelijke waarde leidt tot een beter betalingsgedrag en aldus preventief werkt. Nu er andere maatregelen voorhanden zijn om te voorkomen dat mensen een dergelijke premieschuld oplopen, en er tevens andere mogelijkheden zijn om de premie alsnog te incasseren, is een bestuursrechtelijke premie van 130% onwenselijk, en dient dit bedrag te worden teruggebracht tot de reële kosten van het incasseren van betalingsachterstanden.

Dit amendement beoogt de bestuursrechtelijke premie bij algemene maatregel van bestuur vast te stellen. In de algemene maatregel van bestuur kan worden aangesloten bij de ontstane praktijk in het civiele recht, waar het bedrag ter verkrijging van voldoening buiten rechte niet hoger mag zijn dan redelijk. Om uniformiteit in de rechterlijke uitspraken te brengen heeft de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak aanbevelingen gedaan over de wijze waarop de rechter in de praktijk kan omgaan met het begrip «redelijk». Deze aanbevelingen zijn neergelegd in het Rapport Voorwerk II, dat ook een staffel bevat met tarieven. Volgens deze staffel bedragen incassokosten niet meer dan 15% van de hoofdsom, behalve in het geval van vorderingen lager dan € 250 maar daar zal bij een premieschuld van zes maanden of meer nooit sprake van zijn.

De algemene maatregel van bestuur dient een verwijzing te bevatten naar het Rapport Voorwerk II, en bewerkstelligt daarmee dat het de bestuursrechtelijke premie niet hoger is dan noodzakelijk is, en wordt teruggebracht tot een redelijk bedrag ter voldoening van de kosten.

Van Gerven


Amendement van het lid Van Gerven om bestuursrechtelijke premie vast te stellen bij AMvB

2009-01-28
Dossier: 31736
Indiener(s): Henk van Gerven
Onderwerpen: belasting financiƫn verzekeringen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31736-9.html