Stemming

Amendement van het lid Van Velzen over het ongedaan maken van de geplande bezuinigingen op het gevangeniswezen

24,7 %
75,3 %


PvdA

PvdD

D66

SGP

VVD

GL

Verdonk

CDA

PVV

CU

SP


31 700 VI
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2009

nr. 21
AMENDEMENT VAN HET LID VAN VELZEN

Ontvangen 3 november 2008

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 13 Rechtshandhaving, criminaliteitsbestrijding en terrorismebestrijding worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 50 000 (x € 1000).

II

In artikel 13 Rechtshandhaving, criminaliteitsbestrijding en terrorismebestrijding worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 50 000 (x € 1000).

Toelichting

Dit amendement beoogt de geplande bezuinigingen op het gevangeniswezen ongedaan te maken. De taakstelling waar het gevangeniswezen mee te maken heeft moet worden bereikt door het ’intensiveren van het meerpersoonscelgebruik. Oorspronkelijk is meerpersoonscelgebruik bedoeld als noodmaatregel, en omdat de nieuwe prognoses uitwijzen dat er een lagere behoefte is aan celcapaciteit is het intensiveren van meerpersoonscelgebruik niet meer nodig. Niet is aangetoond dat meer personen op een cel tot goede resultaten leiden, terwijl zowel het CPT als de RSJ risico’s zien en bezwaren hebben. Voor veel gedetineerden (met name voor de grote groep kwetsbare gedetineerden) is meerpersoonscelgebruik niet geschikt, veel van de huidige cellen zijn niet geschikt voor meerpersoonscelgebruik, en meerpersoonscelgebruik leidt tot hogere druk op het personeel.

Dit amendement beoogt tevens meer vast personeel aan te trekken bij DJI. De werkdruk op het personeel in de penitentiaire inrichtingen is hoog, er wordt veel van de bewaarders verwacht. Het menselijk contact met de gedetineerden is de laatste jaren verminderd, terwijl dit juist een positieve uitwerking kan hebben op de gedetineerden. Het dagprogramma is momenteel te krap om de activiteiten (zoals het ontvangen van bezoek, het verrichten van arbeid, luchten) uit te voeren. Om ruimte te scheppen in het dagprogramma moet er weer een avondprogramma worden ingevoerd, om te beginnen op enkele doordeweekse dagen.

De dekking van dit amendement wordt gevonden in de capaciteitsafname van het gevangeniswezen. De nieuwe prognoses wijzen uit dat er voor de komende jaren een lagere behoefte is aan celcapaciteit. De verwachte meevaller voor het jaar 2009 wordt aangewend voor het doel van dit amendement.

Van Velzen


Amendement van het lid Van Velzen over het ongedaan maken van de geplande bezuinigingen op het gevangeniswezen

2008-11-03
Dossier: 31700-VI
Indiener(s): Krista van Velzen (SP)
Onderwerpen: begroting financiƫn openbare orde en veiligheid organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-VI-21.html