Kamervraag 2013Z06201

De komst van een mega-melkveebedrijf in Oploo

Ingediend 28 maart 2013
Beantwoord 4 juli 2013 (na 98 dagen)
Indiener Tjeerd van Dekken (PvdA)
Beantwoord door Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD), Sharon Dijksma (staatssecretaris economische zaken) (PvdA)
Onderwerpen dieren gezondheidsrisico's landbouw zorg en gezondheid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2013Z06201.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20122013-2736.html
1. De Gelderlander, 26 maart 2013
  • Vraag 1
    Bent u bekend met het bericht dat er sprake is van de komst van een mega-melkveebedrijf op de Schipperspeel in Oploo en de zorgen die bewoners en ook de GGD uit Zeeland en Brabant daarover hebben geuit?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Wat vindt u van de inhoud van het rapport van bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid (GMV) van de GGD in Brabant en Zeeland over het risico voor de volksgezondheid bij de komst van het mega-melkveebedrijf in Oploo?

    Het rapport van de GGD geeft een goed beeld van de invloed van de voorgenomen ontwikkeling op het risico voor de gezondheid. Geadviseerd wordt dat er extra aandacht moet zijn voor monitoring, de beheersing van de uitstoot van fijnstof (endotoxinen), geur en de hygiënemaatregelen op het bedrijf.
    In het ontwerpbesluit heeft de gemeente rekening gehouden met deze aanbevelingen.

  • Vraag 3
    Bent u het eens met de conclusie uit het rapport en van de GGD dat extra maatregelen moeten worden genomen om de gezondheid van omwonenden te waarborgen?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 4
    Deelt u de mening van de GGD dat extra maatregelen moeten worden genomen in verband met de uitstoot van fijnstof, stankhinder en hygiënemaatregelen en ter bestendiging en versteviging van handhavingsafspraken?

    De gemeente heeft extra maatregelen genomen op het gebied van geur door in haar eigen geurbeleid een grotere afstandsnorm te hanteren dan genoemd in de handreiking bedrijven en milieuzonering en in de Wet geurhinder en veehouderij. De emissie van endotoxinen en fijnstof is bij melkveehouderijbedrijven relatief gering. In overleg met de GGD heeft de gemeente besloten een monitoringssysteem op te stellen om eventuele klachten met betrekking tot geur te kunnen registreren waaruit vervolgens, indien noodzakelijk, acties kunnen leiden.

  • Vraag 5
    Bent u van mening dat verder wetenschappelijk onderzoek van de Gezondheidsraad over gezondheidsrisico’s rond veehouderijen nodig is om de volksgezondheid te waarborgen?

    Zoals aangegeven in de brief van 14 juni jl. aan uw Kamer heb ik opdracht gegeven voor het uitvoeren van aanvullend onderzoek naar de kwantitatieve gezondheidseffecten van veehouderijen onder leiding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne, het zogenoemde «Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) onderzoek». Het kabinet heeft hiervoor € 3,4 miljoen beschikbaar gesteld.
    Daarnaast onderzoekt het Ministerie van VWS de mogelijkheid van het inrichten van een kennisplatform dat ondersteuning biedt aan onder meer gemeenten op het terrein van veehouderij en volksgezondheid.

  • Mededeling - 10 april 2013

    De vragen van het lid Van Dekken (PvdA) over de komst van een mega-melkveebedrijf in Oploo (ingezonden 28 maart 2013) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gevraagde termijn worden beantwoord. De reden van uitstel is dat voor de beantwoording de benodigde informatie moet worden verzameld en interdepartementaal overleg nodig is.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2013Z06201
Volledige titel: De komst van een mega-melkveebedrijf in Oploo
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20122013-2736
Volledige titel: Antwoord vragen van het lid Van Dekken over de komst van een mega-melkveebedrijf in Oploo