Kamerstuk 36426-13

Amendement van het lid Grinwis c.s. over een jaarlijkse evaluatie van de WKK-maatregel

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten (Wet fiscale Klimaatmaatregelen glastuinbouw)

Gepubliceerd: 25 oktober 2023
Indiener(s): Pieter Grinwis (CU), Inge van Dijk (CDA), Silvio Erkens (VVD)
Onderwerpen: belasting financiƫn landbouw planten
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36426-13.html
ID: 36426-13

59,3 %
39,3 %

BIJ1

PVV

DENK

CU

Ephraim

Omtzigt

PvdA

FVD

PvdD

Fractie Den Haan

Groep Van Haga

BBB

SP

CDA

Volt

GL

JA21

VVD

SGP

D66


Nr. 13 AMENDEMENT VAN HET LID GRINWIS C.S.

Ontvangen 25 oktober 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel X wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL Xa

Onze Minister van Financiën zendt, in overeenstemming met Onze Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Onze Minister voor Klimaat en Energie, binnen twee jaar na inwerkingtreding van artikel I, onderdeel E, van deze wet en vervolgens telkens na een jaar, aan de Staten-Generaal een verslag over de effecten op de omvang van het regelbaar vermogen binnen het Nederlandse energiesysteem van artikel 64, eerste lid, onderdeel a, van de Wet belastingen op milieugrondslag, zoals dat luidt met ingang van 1 januari 2025 en zoals dat luidt met ingang van 1 januari 2026, in vergelijking met dat artikel zoals dat luidde op 31 december 2024, waarbij tevens aandacht wordt besteed aan de impact op de glastuinbouw en aan de vraag of de geraamde budgettaire opbrengst van de genoemde wijzigingen overeenkomt met de gerealiseerde budgettaire opbrengst.

Toelichting

Dit amendement implementeert een jaarlijkse evaluatiebepaling vanaf de inwerkingtreding van de WKK-maatregel. Hierbij worden de effecten van deze maatregel op de omvang van het regelbaar vermogen binnen het Nederlandse energiesysteem geëvalueerd. Tevens wordt bij deze evaluatie bezien of de raming en de realisatie van de budgettaire opbrengsten van de WKK-maatregel gelijk zijn, waarbij de indieners de regering oproepen eventuele hogere opbrengsten ten goede te laten komen aan de glastuinbouwsector.

Artikel 64, eerste en tweede lid, van de Wet belastingen op milieugrondslag (Wbm) stelt op dit moment vrij van energiebelasting de levering of het verbruik van aardgas en elektriciteit voor het opwekken van elektriciteit in een installatie met een elektrisch rendement van ten minste 30%. In het wetsvoorstel wordt de inputvrijstelling in een vijftal jaarlijkse stappen beperkt. De eerste stap van de beperking geldt per 1 januari 2025, de tweede per 1 januari 2026. Het amendement implementeert een jaarlijkse evaluatie vanaf de inwerkingtreding van de maatregel.

Grinwis Inge van Dijk Erkens