Gepubliceerd: 7 februari 2023
Indiener(s): Franc Weerwind (minister zonder portefeuille justitie en veiligheid) (D66)
Onderwerpen: financiƫn gezin en kinderen inkomensbeleid recht sociale zekerheid staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36275-8.html
ID: 36275-8

Nr. 8 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 februari 2023

Bij het wetsvoorstel houdende regels aangaande een tijdelijke uitwisseling van persoonsgegevens ter identificering van de ouders die gedupeerd zijn als gevolg van problemen bij de uitvoering van de kinderopvangtoeslag en geconfronteerd zijn met uithuisplaatsing van kinderen (Tijdelijke wet uitwisseling persoonsgegevens UHP KOT) (Kamerstuk 36 275) is door het Lid Omtzigt van uw Kamer een amendement ingediend. Het amendement strekt tot het ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek in het algemeen verstrekken van persoonsgegevens, waaronder dossiers, van gedupeerden die te maken hebben (gehad) met uithuisplaatsing (Kamerstuk 36 275, nr. 7). Over dit amendement bericht ik u als volgt.

Het amendement leidt tot een uitbreiding van de regeling voor gegevensverwerking op grond van het wetsvoorstel. Het ziet erop dat dossiers van gedupeerde ouders en hun uithuisgeplaatste kinderen worden verstrekt aan de Minister voor Rechtsbescherming. Daarbij regelt het amendement tevens dat deze dossiers en lijsten van UHP KOT-ouders en UHP KOT-kinderen door de Minister worden gedeeld met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) of andere instellingen of diensten ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Gelet op deze strekking en ten behoeve van een zorgvuldige voorbereiding van de beoordeling van het amendement, heb ik het amendement voor advies voorgelegd aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Tegelijkertijd heb ik dit amendement voor een zienswijze voorgelegd aan de Belastingdienst/Toeslagen, het CBS, de Raad voor de rechtspraak en de gerechten, de raad voor de kinderbescherming en de gecertificeerde instellingen.

Om een zo voortvarend mogelijke behandeling van het wetsvoorstel te waarborgen, heb ik de Autoriteit Persoonsgegevens en de eerder noemde organisaties reeds verzocht om advies en hun zienswijzen over het amendement. Na ontvangst van het advies en de zienswijzen zal ik deze aan u toezenden, voorzien van een reactie van mijn kant.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind