Kamerstuk 36047-11

Amendement van het lid Inge van Dijk over het aannemen van een tweede volmacht toestaan indien de kiezer als kind in familierechtelijke betrekking tot de volmachtgever staat

Dossier: Voorstel van wet van de leden Sneller en Bushoff tot wijziging van de Kieswet in verband met de permanente invoering van de mogelijkheid voor kiezers om gedurende twee dagen voorafgaand aan de dag van de stemming vervroegd te stemmen in het stemlokaal (Wet vervroegd stemmen in het stemlokaal)

Gepubliceerd: 20 juni 2023
Indiener(s): Inge van Dijk (CDA)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36047-11.html
ID: 36047-11

Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID INGE VAN DIJK

Ontvangen 20 juni 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel K, komt te luiden:

K

Artikel L 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst en in de tekst wordt «twee aanwijzingen» vervangen door «één aanwijzing».

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid mag een kiezer een tweede aanwijzing als gemachtigde aannemen, mits de kiezer als kind in familierechtelijke betrekking tot de volmachtgever staat en deze volmacht overeenkomstig het bepaalde in hoofdstuk L, paragraaf 2, is verleend.

II

In artikel I wordt na onderdeel L een onderdeel ingevoegd, luidende:

La

In artikel L 11, tweede lid, wordt na de eerste zin een zin ingevoegd, luidende: «Indien de gemachtigde als kind in familierechtelijke betrekking tot de volmachtgever staat, wordt dit op het volmachtbewijs aangetekend.»

Toelichting

In het voorliggende wetsvoorstel wordt het aantal volmachten dat een kiezer mag aannemen beperkt tot één. Dat zou betekenen dat een kiezer niet meer voor zijn of haar beide ouders kan stemmen, als die zelf niet in staat zijn om naar het stembureau te gaan. De indiener vindt dat onwenselijk. Met dit amendement wordt de mogelijkheid gecreëerd dat een kiezer in die situatie toch twee volmachten mag aannemen. De gemeente gaat in de basisregistratie personen (BRP) na of volmachtgever en kiezer ouder en kind zijn en tekent dat aan op het volmachtbewijs, zodat het stembureau dit kan controleren.

Inge van Dijk