Gepubliceerd: 31 augustus 2021
Indiener(s): Sigrid Kaag (minister zonder portefeuille buitenlandse zaken, minister buitenlandse zaken) (D66)
Onderwerpen: defensie economie handel internationaal overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35904-2.html
ID: 35904-2

Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het noodzakelijk is de Wet strategische diensten te wijzigen voor de uitvoering van de Verordening (EU) 2021/821 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2021 tot instelling van een EU-regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel, de technische bijstand en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (herschikking) (PbEU 2021, L 206) en artikel 13, tweede lid, van de Wet strategische diensten;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I (WIJZIGING WET STRATEGISCHE DIENSTEN)

De Wet strategische diensten wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsomschrijving van «goederen voor tweeërlei gebruik» wordt «van verordening 428/2009» vervangen door «van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

2. In de begripsomschrijving van «militair eindgebruik» wordt «artikel 4, tweede lid, van verordening 428/2009» vervangen door «artikel 4, eerste lid, onderdeel b, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

3. De begripsomschrijving van «technische bijstand» wordt vervangen door «de technische bijstand, bedoeld in artikel 1, negende lid, Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

4. In de begripsomschrijving van «tussenhandelaar» wordt «artikel 2, zesde lid van de verordening 428/2009» vervangen door «artikel 2, achtste lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

5. De begripsbepaling «Verordening 428/2009» wordt vervangen door «– Verordening producten voor tweeërlei gebruik: Verordening (EU) 2021/821 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2021 tot instelling van een EU-regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel, de technische bijstand en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (herschikking) (PbEU 2021, L 206);».

6. De begripsomschrijving van «wapenembargo» wordt vervangen door «een wapenembargo als bedoeld in artikel 2, negentiende lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik.».

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

  • 1. Het is verboden te handelen in strijd met de artikelen 3, eerste lid, 4, eerste, tweede en derde lid, 5, eerste, tweede en derde lid, 7, 8, en 27, eerste en derde lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik voor zover het betreft de overdracht van programmatuur of technologie, bedoeld in artikel 2, tweede lid, onderdeel d, van deze verordening.

  • 2. Het is verboden te handelen in strijd met de artikelen 11, eerste, tweede en negende lid, en 27, vierde lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik voor zover het betreft de overdracht van programmatuur of technologie, bedoeld in artikel 2, tweede lid, onderdeel d, van deze verordening.

  • 3. Onze Minister is de bevoegde autoriteit, bedoeld in de artikelen 4, eerste lid, 7, 12, tweede tot en met zevende lid, 13, eerste, derde en vierde lid, 14, eerste lid, 16, eerste, tweede en vierde lid, en 21, vierde lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik, voor zover het betreft de overdracht van programmatuur of technologie, bedoeld in artikel 2, tweede lid, onderdeel d, van deze verordening.

  • 4. Als Onze Minister bij beschikking, bedoeld in artikel 4, eerste lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik, heeft bepaald dat de overdracht van daarbij aangewezen programmatuur of technologie, bedoeld in artikel 2, tweede lid, onderdeel d, van deze verordening, zonder vergunning is verboden, is de adressant van deze beschikking verplicht onder opgave van redenen van deze gewijzigde bestemming mededeling te doen aan Onze Minister, zodra voor hem aannemelijk is dat de desbetreffende programmatuur en technologie een andere bestemming zullen krijgen dan in de beschikking is vermeld.

C

Artikel 3, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, geldt niet als één van de gronden, bedoeld in artikel 8, derde lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik, van toepassing is.

D

Artikel 4 komt te luiden:

Artikel 4

  • 1. Het is verboden te handelen in strijd met de artikelen 6, eerste tot en met vierde lid, 8, eerste, tweede, vierde en vijfde lid, en 27, tweede en derde lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik.

  • 2. Onze Minister is de bevoegde autoriteit, bedoeld in de artikelen 6, eerste tot en met vierde lid, 8, eerste, tweede, vierde en vijfde lid, 13, eerste, derde en vierde lid, en 16, eerste, tweede en vierde lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik.

  • 3. Het is verboden zonder vergunning van Onze Minister tussenhandeldiensten als bedoeld in artikel 2, zevende lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik te verlenen indien:

    • a. deze betrekking hebben op goederen voor tweeërlei gebruik die niet zijn genoemd in bijlage I van deze verordening, en

    • b. de tussenhandelaar door Onze Minister ervan in kennis is gesteld dat de goederen voor tweeërlei gebruik, bedoeld in onderdeel a, geheel of gedeeltelijk bestemd zijn of kunnen zijn voor één van de doeleinden, bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel a, van deze verordening.

  • 4. Het is verboden zonder vergunning van Onze Minister tussenhandeldiensten als bedoeld in artikel 2, zevende lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik te verlenen indien:

    • a. deze betrekking hebben op goederen voor tweeërlei gebruik, en

    • b. de tussenhandelaar door Onze Minister ervan in kennis is gesteld dat de goederen voor tweeërlei gebruik geheel of gedeeltelijk bestemd zijn of kunnen zijn voor militair eindgebruik in een land van bestemming als bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel b, van deze verordening.

  • 5. Als een tussenhandelaar ervan op de hoogte is dat de goederen voor tweeërlei gebruik, bedoeld in het derde lid, onderdeel a, of vierde lid, onderdeel a, waarvoor hij voornemens is tussenhandeldiensten te verlenen, geheel of gedeeltelijk bestemd zijn voor één van de voor doeleinden, bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel a, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik of voor militair eindgebruik in een land van bestemming als bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel b, van deze verordening, deelt hij dit mede aan Onze Minister.

E

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In onderdeel a wordt «één van de in artikel 4, eerste lid, van verordening 428/2009 genoemde doeleinden» vervangen door «één van de doeleinden, bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel a, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

b. In onderdeel b, wordt «artikel 4, tweede lid, van verordening 428/2009» vervangen door «artikel 4, eerste lid, onderdeel b, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

2. In het tweede lid wordt «één van de in artikel 4, eerste lid, van verordening 428/2009 genoemde doeleinden» vervangen door «één van de doeleinden, bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel a, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik» en wordt «artikel 4, tweede lid, van verordening 428/2009» vervangen door «artikel 4, eerste lid, onderdeel b, van de Verordening voor tweeërlei gebruik».

3. In het derde lid wordt «algemene reclame of algemene promotie» vervangen door «algemene reclame of promotie».

F

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste en tweede lid wordt «één van de in artikel 4, eerste lid, van verordening 428/2009 genoemde doeleinden» vervangen door «één van de doeleinden, bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel a, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

2. In het derde lid wordt «algemene reclame of algemene promotie» vervangen door «algemene reclame of promotie».

G

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste, tweede en derde lid, aanhef, wordt «artikel 2, vijfde lid, verordening 428/2009» vervangen door «artikel 2, zevende lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

2. In het derde lid, onderdeel a, wordt «deel 2 van bijlage II van verordening 428/2009» vervangen door «bijlage II, Sectie I, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

H

In artikel 14, eerste lid, wordt na «artikel 3, derde lid,» ingevoegd «van deze wet,» en wordt «artikelen 9, tweede lid, en 10, eerste lid, van verordening 428/2009» vervangen door «artikelen 12, eerste lid, onderdelen a, b en c, en 13, eerste lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

I

In artikel 15 wordt «verordening 428/2009» vervangen door «Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

J

Artikel 19 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsomschrijving van «goederen voor tweeërlei gebruik» wordt «van verordening 428/2009» vervangen door «van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

2. In de begripsomschrijving van «militair eindgebruik» wordt «artikel 4, tweede lid, van verordening 428/2009» vervangen door «artikel 4, eerste lid, onderdeel b, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

3. De begripsomschrijving van «technische bijstand» wordt vervangen door «technische bijstand als bedoeld in artikel 1, negende lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik

4. In de begripsomschrijving van «programmatuur of technologie» wordt «artikel 2, tweede lid, onder iii, van de verordening 428/2009» vervangen door «artikel 2, tweede lid, onderdeel d, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

5. De begripsbepaling «Verordening 428/2009» wordt vervangen door «– Verordening producten voor tweeërlei gebruik: Verordening (EU) 2021/821 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2021 tot instelling van een EU-regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel, de technische bijstand en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (herschikking) (PbEU 2021, L 206);».

6. De begripsomschrijving van «wapenembargo» wordt vervangen door «een wapenembargo als bedoeld in artikel 2, negentiende lid, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik.».

K

In artikel 20, eerste, tweede en derde lid, wordt «van verordening 428/2009» steeds vervangen door «van de Verordening producten tweeërlei gebruik».

L

3. In artikel 23, derde lid, onderdeel a, wordt «deel 2 van bijlage II van verordening 428/2009» vervangen door «bijlage II, Sectie I, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik».

ARTIKEL II (INTREKKING TIJDELIJK UITVOERINGSBESLUIT HERZIENING VERORDENING PRODUCTEN VOOR TWEEËRLEI GEBRUIK EN OVERGANGSRECHT)

  • 1. Het Tijdelijk uitvoeringsbesluit herziening Verordening producten voor tweeërlei gebruik wordt ingetrokken.

  • 2. Op een aanvraag om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 1, paragraaf 2, of hoofdstuk 2, paragraaf 2, van de Wet strategische diensten die is ingediend voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze wet, wordt beslist met toepassing van het Tijdelijk uitvoeringsbesluit herziening Verordening producten voor tweeërlei gebruik.

ARTIKEL III (INWERKINGTREDING)

Deze wet treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst.

ARTIKEL IV (CITEERTITEL)

Deze wet wordt aangehaald als: Uitvoeringswet herziening Verordening producten voor tweeërlei gebruik.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren die zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Buitenlandse Zaken,