Nr. 12 DERDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 13 maart 2023

A

In artikel I, onderdeel E, vijfde lid, komt het toe te voegen lid als volgt te luiden:

9. Het College stelt bij reglement in ieder geval regels vast omtrent de samenstelling van de adviescommissie, die tot taak heeft te adviseren over de beoordeling van door de donor aangevoerde zwaarwegende belangen als bedoeld in het tweede lid.

B

In artikel I, onderdeel J, vervalt in artikel 5, tweede lid,   b, de zinsnede «als arts».

Toelichting

Met deze derde nota van wijziging worden nog twee wijzigingen aangebracht in het wetsvoorstel.

Onderdeel A ziet op de adviescommissie. In paragraaf 6.2 van de memorie van toelichting is de taak van deze adviescommissie uitvoerig beschreven. Met de voorgestelde wijziging wordt dit ook in artikel 3 van de Wet donorgegevens en kunstmatige bevruchting (hierna: Wdkb) geëxpliciteerd.

Met onderdeel B wordt een kleine wijziging aangebracht in de beoogde samenstelling van het bestuur van het College donorgegevens kunstmatige bevruchting. Het bestuur zal bestaan uit een voorzitter en zes leden. In het voorgestelde artikel 5, tweede lid, van de Wdkb wordt voor zes personen opgesomd over welke deskundigheid zij moeten beschikken of welke hoedanigheid zij moeten hebben. Met deze nota van wijziging wordt voorgesteld om onderdeel b te herformuleren naar «een persoon die beroepsmatig kunstmatige donorbevruchting toepast of nauw daarbij betrokken is» en aldus de eis dat deze persoon een arts moet zijn te laten vervallen. Dat biedt namelijk de ruimte dat zowel een fertiliteitsarts als een klinisch embryoloog deel kan uitmaken van het bestuur. Overigens is beide ook mogelijk, omdat voor één persoon – dat kan de voorzitter of een gewoon lid zijn – de deskundigheid of hoedanigheid is opengelaten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers