88,7 %
11,3 %

CU

PvdD

BBB

BIJ1

JA21

D66

Fractie Den Haan

CDA

SP

Groep Van Haga

DENK

VVD

PVV

GL

Volt

SGP

PvdA

FVD


Nr. 25 AMENDEMENT VAN HET LID BISSCHOP C.S.

Ontvangen 8 september 2021

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel J, wordt in het voorgestelde artikel 45b, eerste lid, na «Aan een leerling- en onderwijsvolgsysteem zijn» ingevoegd «, behoudens voor de eerste twee schooljaren, in elk geval».

II

In artikel III, onderdeel G, wordt in het voorgestelde artikel 48c, eerste lid, na «Aan een leerling- en onderwijsvolgsysteem zijn» ingevoegd «, behoudens voor de eerste twee schooljaren, in elk geval».

III

In artikel V, onderdeel G, wordt in het voorgestelde artikel 51a, eerste lid, na «Aan een leerling- en onderwijsvolgsysteem zijn» ingevoegd «, behoudens voor de eerste twee schooljaren, in elk geval».

Toelichting

Het regeerakkoord geeft aan dat gedurende de kleuterperiode geen toetsen binnen het leerlingvolgsysteem worden afgenomen. Met het onderhavige amendement beogen de indieners wettelijk te verankeren dat scholen niet verplicht zijn om in de eerste twee schooljaren de landelijk erkende toetsen af te nemen. Het bevoegd gezag moet ook in de kleuterfase voldoen aan de verplichting om leerlingen te volgen in hun ontwikkeling, maar het is aan het professionele oordeel van betrokkenen om te bepalen hoe dat het beste kan gebeuren. De bevindingen en resultaten kunnen in het leerlingvolgsysteem worden opgenomen. Deze inrichtingsvrijheid en professionele ruimte komen ook uitdrukkelijk tot uiting door te bepalen dat het leerling- en onderwijsvolgsysteem in elk geval landelijk genormeerde toetsen bevat. Het leerling- en onderwijsvolgsysteem is namelijk niet uitsluitend bedoeld voor landelijk genormeerde toetsen.

Bisschop Van Meenen Peters