Kamerstuk 35654-9

Amendement van het lid Van Otterloo over een verplichte test voor leden van het stembureau

Dossier: Wijziging van de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 ten behoeve van de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer in 2021 (Tijdelijke wet Tweede-Kamerverkiezing covid-19)


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID VAN OTTERLOO

Ontvangen 17 december 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel L, wordt na onderdeel 2 een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 2a. Onverminderd het derde lid overleggen de leden van een stembureau gelijktijdig met de gezondheidscheck, bedoeld in het derde lid, eerste zin, de uitslag van een door het betrokken lid in de 24 uren voorafgaand aan de zitting van het stembureau afgenomen test waaruit blijkt of de betrokkene geïnfecteerd is met het virus SARS-CoV-2. Indien die uitslag positief is, kan het lid zijn functie niet vervullen.

Toelichting

De indiener van dit amendement stelt dat de leden van het stembureau, gedurende hun aanwezigheid in het stembureau, met veel mensen in contact komen. Daaronder ook ouderen en andere kwetsbare groepen. Het is mogelijk dat een lid van het stembureau (nog) niet door heeft dat hij een besmetting heeft opgelopen. De indiener vindt het daarom gerechtvaardigd dat, naast andere maatregelen die genomen worden, zoals spatschermen, leden van het stembureau, zo kort mogelijk voorafgaand aan de verkiezingen een coronatest (zo mogelijk een sneltest) ondergaan. Hierdoor is, voordat het stembureaulid het stemlokaal betreedt, vastgesteld dat deze uitslag negatief is. Naar het oordeel van indiener is het de taak van de overheid niet alleen de veiligheid en gezondheid van het lid van het stembureau, maar ook de kiezer zo goed mogelijk is beschermd. Deze maatregel draagt daaraan bij.

Van Otterloo