Kamerstuk 35654-8

Amendement van het lid Van Raak over tijdelijke regels rond opiniepeilingen en kiezersonderzoeken

Dossier: Wijziging van de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 ten behoeve van de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer in 2021 (Tijdelijke wet Tweede-Kamerverkiezing covid-19)


18,1 %
81,9 %

D66

Van Kooten-Arissen

SGP

CU

SP

GL

PvdA

Krol

50PLUS

PvdD

FVD

DENK

PVV

CDA

VVD


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID VAN RAAK

Ontvangen 16 december 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel I, onderdeel FF wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

FFa

Na artikel 28a (nieuw) wordt een nieuwe paragraaf ingevoegd, luidende:

Paragraaf 13a. Tijdelijke regels openbaarmaking peilingen en kiezersonderzoeken

Artikel 28b (Tijdelijke regels openbaarmaking peilingen en kiezersonderzoeken)

  • 1. Het is niet toegestaan tussen de tweede dag voor de dag van de stemming en de dag van de stemming eenentwintig uur een opiniepeiling te houden ten aanzien van de stemvoorkeur van kiesgerechtigden bij een verkiezing of onderzoek te doen bij een stemlokaal naar wat een of meer kiezers hebben gestemd, indien de peiling of het onderzoek gericht is op openbaarmaking voor eenentwintig uur op de dag van de stemming, dan wel een niet eerder openbaargemaakte opiniepeiling openbaar te maken.

  • 2. Het is tevens niet toegestaan om de uitkomsten van een stemopneming als bedoeld in artikel 22, derde lid, of 23e, eerste lid, dan wel artikel N 16a, eerste lid, van de Kieswet, die door waarneming zijn verkregen, eerder openbaar te maken dan op de dag van de stemming om eenentwintig uur.

Toelichting

Indiener beoogt met dit amendement te voorkomen dat kiezers beïnvloed worden door vroegtijdige publicatie van verkiezingsuitslagen en peilingen als de stembureaus nog geopend zijn. Omdat kiesgerechtigden bij de aankomende verkiezingen in staat worden gesteld om enkele dagen eerder al te mogen stemmen wil de indiener voorkomen dat zij bij hun keuze beïnvloed worden door eerder bekend gemaakte uitslagen of peilingen. Deze gegevens zullen immers nooit een volledig beeld geven van de uitslag en de kiezer zal op basis van onvolledige of onjuiste informatie beïnvloed kunnen worden. De indiener wil niet verbieden dat er peilingen gehouden mogen worden of eerder begonnen wordt met de stemopneming maar dat ervoor wordt gekozen het vroegtijdig publiceren van verkiezingsuitslagen of peilingen niet toe te staan.

Van Raak