Kamerstuk 35654-19

Nader gewijzigd amendement van het lid Van Otterloo 35654-19 ter vervanging van nr. 10 over een test voor onder andere leden van het stembureau

Dossier: Wijziging van de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 ten behoeve van de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer in 2021 (Tijdelijke wet Tweede-Kamerverkiezing covid-19)


4,7 %
95,3 %

Van Kooten-Arissen

CDA

DENK

D66

PVV

VVD

Krol

50PLUS

PvdA

SP

SGP

PvdD

CU

FVD

GL


Nr. 19 NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN OTTERLOO TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 10

Ontvangen 17 december 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel L, wordt na onderdeel 2 een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 2a. Aan het derde lid wordt toegevoegd «Voornoemde personen wordt gelegenheid geboden om gelijktijdig met de gezondheidscheck de uitslag over te leggen van een door hen in de 24 uren voorafgaand aan de zitting van het stembureau ondergane test waaruit blijkt of zij geïnfecteerd zijn met het virus SARS-CoV-2. Indien een persoon de uitslag overlegt en die uitslag positief is, kan deze persoon zijn functie niet vervullen.»

Toelichting

De indiener van dit amendement stelt dat de leden van het stembureau, waarnemers en andere betrokkenen die in het stembureau aanwezig zijn, gedurende hun aanwezigheid in het stembureau, met veel mensen in contact komen. Daaronder ook ouderen en andere kwetsbare groepen. De indiener stelt daarom voor, naast andere maatregelen die genomen worden, dat deze personen kort voorafgaand aan de verkiezingen, op vrijwillige basis een coronatest (zo mogelijk een sneltest) kunnen ondergaan. Dat zou ook mensen die twijfelen om vrijwilliger te worden, over de streep kunnen halen. Naar het oordeel van indiener is het de taak van de overheid niet alleen de veiligheid en gezondheid van leden van het stembureau, maar ook de kiezer zo goed mogelijk te beschermen. Deze maatregel draagt daaraan bij.

Van Otterloo