Gepubliceerd: 11 september 2020
Indiener(s): Wopke Hoekstra (minister financiƫn) (CDA)
Onderwerpen: economie internationaal internationale samenwerking organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35529-7.html
ID: 35529-7

Nr. 7 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 september 2020

Met deze brief informeer ik u, mede namens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, over het voornemen tot benoeming van de heer Joost Oorthuizen als voorzitter van de raad van bestuur en mevrouw Ineke Bussemaker als voorzitter van de raad van commissarissen van Invest International vanaf het moment van oprichting van de vennootschap.

De heer Oorthuizen heeft als CEO van het Initiatief Duurzame Handel (IDH) een uitstekende staat van dienst om als CEO van Invest International te werken aan financiering van duurzame oplossingen in ontwikkelingslanden en het bieden van financieringsoplossingen voor internationale Nederlandse ondernemers. Omdat hij vanaf de start van IDH betrokken is geweest, heeft hij bovendien ervaring met het opbouwen van een nieuwe organisatie.

Mevrouw Bussemaker is Decaan van de Faculteit Business en Economie aan de Hogeschool van Amsterdam. Dankzij een veelzijdige en succesvolle carrière in de financiële sector – zowel in binnen- als buitenland – en ervaring als toezichthouder bij diverse instellingen zijn de verantwoordelijkheden van de voorzitter van de raad van commissarissen bij haar in goede handen. Wij zijn verheugd dat beide personen bereid zijn om hun ruime kennis en ervaring in te zetten om Invest International tot een succes te maken.

Opbouwfase

Begin juli heeft de Minister voor BHOS het wetsvoorstel Machtigingswet oprichting Invest International bij uw Kamer ingediend (Kamerstuk 35 529). In de aanloop naar behandeling van het wetsvoorstel is door de betrokken partijen reeds begonnen met opbouwwerkzaamheden. Hierover bent u in december 2019 voor het laatst geïnformeerd.1 Om leiding te geven aan en te adviseren over de opbouwwerkzaamheden is er voor gekozen om beide personen vanaf 18 oktober te laten starten in tijdelijke functies. De rechtsbetrekkingen in de opbouwfase zijn daarbij vergelijkbaar met de aanstellingen in het opbouwtraject van Invest-NL: de beoogd CEO zal in tijdelijke dienst zijn van het Ministerie van Financiën, als directeur Invest International in opbouw, en de beoogd voorzitter van de rvc zal aangesteld worden als voorzitter van de tijdelijke Commissie advisering oprichting Invest International.2 Omdat het wetsvoorstel nog niet door uw Kamer en de Eerste Kamer is behandeld, zullen er vanzelfsprekend geen onomkeerbare stappen worden gezet in dit traject.

Arbeidsvoorwaarden beoogd CEO

De bezoldiging van de voorzitter van de raad van bestuur (CEO) wordt conform het beloningsbeleid voor staatsdeelnemingen vastgesteld en zal gelijk zijn aan de beloning die destijds voor de beoogd CEO van Invest-NL is vastgesteld, gecorrigeerd voor inflatie. Daarmee komt de beloning uit op € 211.191,– per jaar, een pensioenbijdrage van maximaal € 25.000 en een onkostenvergoeding.

De omvang van de werkzaamheden van de beoogd CEO zal in de opbouwfase grotendeels vergelijkbaar zijn met de werkzaamheden na de voorziene oprichting. De bezoldiging die hij krijgt tijdens dit tijdelijke ambtelijke dienstverband is om deze reden gelijk aan de bezoldiging die hij conform het beloningsbeleid voor Invest International zal krijgen als CEO. Het dienstverband zal beëindigd worden zodra de vennootschap is opgericht of maximaal zes maanden nadat duidelijk is geworden dat het wetsvoorstel »Machtigingswet oprichting Invest International» niet tot wet verheven zal worden.

Instellingsbesluit tijdelijke Commissie advisering oprichting Invest International

Mevrouw Bussemaker zal in de opbouwfase een adviserende en toezichthoudende taak vervullen, vergelijkbaar met haar toekomstige verantwoordelijkheden als voorzitter van de raad van commissarissen. Haar positie wordt, net als bij Invest-NL, vormgegeven als voorzitter van een door mij in te stellen commissie.

Deze commissie krijgt de volgende taken:

  • 1. De voortgang van de organisatie van Invest International in opbouw te toetsen en de directeur Invest International in opbouw/beoogd CEO daarover te adviseren;

  • 2. Het Ministerie van Financiën te adviseren over de selectie van de overige beoogd bestuursleden;

  • 3. Voorstellen doen voor de benoeming van de andere leden van de commissie;

  • 4. Het schrijven van een adviesrapportage aan de Minister van Financiën en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de vraag of Invest International in opbouw op operationeel vlak gereed is voor oprichting.

Het instellingsbesluit treedt in werking op 18 oktober 2020 en is geldig tot het moment van oprichting Invest International B.V.. Na oprichting van de vennootschap wordt beoogd de leden van de commissie aan te stellen als leden van de raad van commissarissen (rvc) van Invest International. Indien blijkt dat het wetsvoorstel »Machtigingswet oprichting Invest International» niet tot wet verheven zal worden, zal de Minister dit besluit intrekken.

Een gelijkluidende brief wordt aan de Eerste Kamer verzonden.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra