Kamerstuk 35353-39

Amendement van de leden Nijboer en Van Eijs ter vervanging van nr. 38 over breed verbod om te vaak verhuurd huis te adverteren met bestuurlijke boete

Dossier: Wijziging van de Huisvestingswet 2014 en de Gemeentewet in verband met de aanpak van ongewenste neveneffecten van toeristische verhuur van woonruimte en de aanpak van woonoverlast (Wet toeristische verhuur van woonruimte)


100,0 %
0,0 %

CU

50PLUS

SGP

Van Kooten-Arissen

PvdD

GL

PvdA

CDA

PVV

DENK

VVD

Van Haga

D66

Krol

SP

FVD


Nr. 39 AMENDEMENT VAN DE LEDEN NIJBOER EN VAN EIJS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 381

Ontvangen 21 september 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel F, wordt na het voorgestelde artikel 23c een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 23ca

Indien de gemeenteraad toepassing heeft gegeven aan artikel 23b, eerste en tweede lid, kan hij in die huisvestingsverordening tevens verbieden dat degene die een dienst verleent gericht op het publiceren van aanbiedingen voor toeristische verhuur van woonruimte een aanbieding voor toeristische verhuur toont gedurende de rest van het jaar, indien diegene door burgemeester en wethouders ervan in kennis is gesteld dat de woonruimte die wordt aangeboden reeds voor het in de huisvestingsverordening bepaald aantal nachten in dat jaar in gebruik is gegeven voor toeristische verhuur.

II

Artikel I, onderdeel J, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder 1 wordt «of artikel 23c, eerste lid» vervangen door «artikel 23c, eerste lid, of artikel 23ca».

2. Onder 2, onderdeel a, wordt in het voorgestelde onderdeel b «of 23b, tweede lid» vervangen door «23b, tweede lid, of 23ca».

Toelichting

Dit amendement beoogt om de handhaving van het nachtencriterium, mocht dit door lokale instanties ingevoerd worden, kracht bij te zetten door dienstverleners, waaronder ook platforms die de mogelijkheid aanbieden om een aanbod voor de verhuur van toeristische woonruimte te publiceren, te verplichten woonruimte uit te sluiten als het op de hoogte is gesteld door de lokale instanties dat de desbetreffende toeristische woonruimte het nachtencriterium heeft bereikt. De indieners merken daarbij op dat gemeenten in hun huisvestigingsverordening moeten kunnen aantonen om welke redenen de eventueel aanwezige nachtenrestrictie is vastgesteld op een bepaald aantal nachten. Door de verantwoordelijkheid van het toezicht op het nachtencriterium bij gemeente te borgen en het toezien op het aanbieden van toeristische woonruimte die het nachtencriterium heeft bereikt bij de dienstverlener, ontstaat er een betere balans tussen de verantwoordelijkheid van dienstverleners ten opzicht van gemeente. Ook worden de kosten en baten van de verhuur van toeristische woonruimte eerlijker verdeeld. Dienstverleners die een woonruimte die het nachtencriterium zoals vastgesteld in de huisvestingsverordening heeft bereikt alsnog toestaan om de desbetreffende ruimte in de betreffende periode voor verhuur aan te bieden, zullen een bestuurlijke boete krijgen. Door platforms te verplichten het nachtencriterium te handhaven zal naar verwachting ook bij toeristische verhuurders de naleving toenemen. Het is bovendien een middel om zo de overlast in steden te beperken. Bij een correcte en spoedige implementatie zal dat de huidige overlast in gebieden waar veel woonruimte verhuurt wordt doen afnemen en daarmee de openbare orde en veiligheid ten goede komen.

Nijboer Van Eijs