Nr. 13 AMENDEMENT VAN HET LID VAN EIJS

Ontvangen 3 september 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel A, onder 2, wordt «de onderdelen h tot en met j tot i tot en met k, wordt een onderdeel ingevoegd» vervangen door «de onderdelen e tot en met g tot f tot en met h en de onderdelen h tot en met j tot j tot en met l, worden twee onderdelen ingevoegd,» en wordt onder verlettering van het voorgestelde onderdeel h tot onderdeel i een onderdeel ingevoegd, luidende:

e. digitaal platform:

degene die een dienst van de informatiemaatschappij verleent gericht op het publiceren van aanbiedingen voor toeristische verhuur;

II

In artikel I, onderdeel F, wordt aan het voorgestelde artikel 23a een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Indien de gemeenteraad toepassing heeft gegeven aan het eerste lid, publiceert een digitaal platform slechts aanbiedingen voor toeristische verhuur van woonruimte waarin een registratienummer als bedoeld in dat lid is vermeld.

III

Artikel I, onderdeel J, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder 1 wordt «artikel 23a, eerste» vervangen door «artikel 23a, eerste of derde».

2. Onder 2, onderdeel a, wordt in het voorgestelde onderdeel b «artikelen 23a, eerste» vervangen door «artikelen 23a, eerste of derde».

Toelichting

De indiener legt met dit amendement een verplichting op aan platforms die aanbiedingen voor toeristische verhuur van woonruimte publiceren. Het betreft het tonen van het registratienummer van de aanbieder.

De indiener beoogt de naleving van de regels te versterken door de rol van platforms in de wet te verhelderen. Platforms spelen een onmiskenbare rol bij het tot stand laten komen van de toeristische verhuur van woonruimte. Op dit moment moeten individuele gemeenten met elk afzonderlijk platform op vrijwillige basis afspraken maken over wat de verantwoordelijkheid van het platform is. Zij kunnen echter door de vormeisen die zij aan het aanbod op het platform stellen, op eenvoudige wijze bijdragen aan het voorkomen van overtredingen zonder dat zij handhaver zijn. Met dit amendement is de minimale inspanning dat van elk platform mag worden verwacht wettelijk geborgd, met als doel een gezamenlijke inspanning te kunnen vragen in het kader van leefbare buurten

Van Eijs