Gepubliceerd: 12 december 2019
Indiener(s): Harry van der Molen (CDA)
Onderwerpen: bestuur financiƫn gemeenten organisatie en beleid provincies
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35298-7.html
ID: 35298-7
Wijzigingen: 35298-17

Nr. 7 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER MOLEN

Ontvangen 12 december 2019

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel F, wordt «Aan artikel 182 worden een lid toegevoegd, luidende:» vervangen door «Artikel 182 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «gevoerde bestuur» telkens vervangen door «gevoerde beleid».

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:».

II

In artikel II, onderdeel D, wordt «Aan artikel 183 worden een lid toegevoegd, luidende:» vervangen door «Artikel 183 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «gevoerde bestuur» telkens vervangen door «gevoerde beleid».

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:».

Toelichting

Dit amendement brengt een verduidelijking aan in de bevoegdheid van de rekenkamer(commissies). De rekenkamer is nu al bevoegd om onderzoek te verrichten naar de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van «het door het gemeentebestuur gevoerde bestuur». In de praktijk blijkt bij gemeenten niet altijd duidelijk te zijn wat onder «het gevoerde bestuur» dient te worden verstaan. Dit amendement maakt duidelijk dat de bevoegdheid ruim moet worden opgevat, namelijk dat ook beleidsvoorbereiding, -vorming, -vaststelling, -uitvoering en -effecten hieronder vallen, maar ook het functioneren van de ambtelijke organisatie, die het gemeentebestuur bij zijn taakvervulling ten dienste staat, en van de politieke organisatie van de gemeente. Ook de politieke organisatie en de ambtelijke organisatie die het gemeentebestuur ondersteunt kunnen worden onderworpen aan rekenkameronderzoek. (Zie ook C.J.N. Versteden, art. 182 Gemw, aant. 4, in: De Gemeentewet en haar toepassing.)

Een zelfde verduidelijking wordt aangebracht in artikel 183 van de Provinciewet.

Van der Molen