Nr. 9 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 12 juni 2020

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3 wordt na het vierde lid onder vernummering van het vijfde lid tot zesde lid een lid ingevoegd, luidende:

5. De bekendmaking van een onbekende kwetsbaarheid, bedoeld in het eerste lid, of het nemen van een besluit als bedoeld in het tweede lid vindt niet later plaats dan vier weken nadat kennis is genomen van het bestaan van de onbekende kwetsbaarheid. Het afwegingsorgaan kan deze termijn eenmalig verlengen met ten hoogste acht weken.

B

In artikel 5 wordt «artikel 3, vijfde lid» vervangen door «artikel 3, zesde lid».

Toelichting

Naar aanleiding van vragen van de fractie van de ChristenUnie heeft indiener toegezegd de initiatiefwet te wijzigen door een behandeltermijn voor onbekende kwetsbaarheden toe te voegen. Om een onbekende kwetsbaarheid te beoordelen moet het beoordelingsorgaan informatie verzamelen over de potentiële gevolgen voor de samenleving van het open houden van de onbekende kwetsbaarheid, bijvoorbeeld op het gebied van cyberveiligheid, vitale infrastructuur, economie en privacy. Het kost enige tijd om dergelijke informatie te verzamelen en te analyseren. Tegelijkertijd is het ook onwenselijk als er geen maximum termijn zit aan het beoordelen van een onbekende kwetsbaarheid omdat dat het risico met zich mee brengt dat onbekende kwetsbaarheden alsnog opgespaard en opengehouden worden zonder beoordeling. Daarom introduceert initiatiefnemer een termijn van 4 weken waarbinnen de onbekende kwetsbaarheid beoordeeld moet worden. Het afwegingsorgaan kan deze termijn eenmalig verlengen met ten hoogste acht weken, indien dit nodig is om de juiste informatie te verzamelen en analyseren.

Artikelsgewijs

Onderdeel A

Met onderdeel A wordt in artikel 3 een nieuw vijfde lid ingevoegd. Het huidige vijfde lid wordt vernummerd tot zesde lid. Het nieuwe vijfde lid regelt dat de bekendmaking van een onbekende kwetsbaarheid niet later mag plaatsvinden dan vier weken nadat deze kwetsbaarheid is ontdekt. Het afwegingsorgaan kan deze termijn eenmalig met ten hoogste acht weken verlengen. Dezelfde termijnen gelden ook voor het nemen van een besluit door het afwegingsorgaan om een onbekende kwetsbaarheid niet bekend te maken.

Onderdeel B

In dit onderdeel wordt een verwijzing in artikel 5 aangepast op de nieuwe nummering die als gevolg van onderdeel A is ontstaan.

Verhoeven