Kamerstuk 35000-A-29

Amendement van het lid Remco Dijkstra c.s. over 10 miljoen voor het Strategisch Plan Verkeersveiligheid

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2019


Nr. 29 AMENDEMENT VAN HET LID REMCO DIJKSTRA C.S.

Ontvangen 29 november 2018

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 12 Hoofdwegennet worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 10.000 (x € 1.000).

II

In artikel 20 Verkenningen, reserveringen en investeringsruimte worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 10.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe het beschikbare bedrag in artikel 12 Hoofdwegennet voor het nieuwe Strategisch Plan Verkeersveiligheid (hierna: SPV) te verhogen met in totaal € 10 miljoen, welk bedrag in de komende drie jaar kan worden besteed. De regering werkt met partners aan het SPV. De indieners constateren dat er, om een significante stap te zetten richting de ambitie van nul verkeersdoden, intensieve samenwerking nodig is.

Gemeenten en provincies hebben een belangrijke rol bij het behalen van deze doelstelling. 21% van de verkeersdoden valt op provinciale wegen en 61% van de verkeersdoden valt op gemeentelijke wegen. Veel gemeentes en provincies hebben echter onvoldoende kennis, expertise en middelen om een eerste slag te maken. Eerder heeft de regering al € 50 miljoen uitgetrokken voor het programma Meer Veilig ten behoeve van verbetering van de verkeersveiligheid op Rijks- en provinciale N-wegen (beide € 25 miljoen). De indieners zijn van mening dat er meer nodig is en dat de regering gemeenten en provincies dient te ondersteunen met expertise en co-financiering van innovatieve onderzoeken en pilots. De inzet van de middelen ter ondersteuning en het aanjagen van regio’s en gemeenten past binnen het ontwikkelen van regionale uitvoeringsplannen op het gebied van verkeersveiligheid.

Met het extra geld beogen de indieners de eerste drie jaar van het SPV een snelle en daadkrachtige uitvoering van het SPV zeker te stellen. De indieners willen dat met deze middelen de regering in ieder geval aandacht besteedt aan innovatieve technieken, in samenwerking met het bedrijfsleven, voor het vergroten van de verkeersveiligheid, de ondersteuning en het aanjagen van regio’s en gemeenten en het daarbij uitvoeren van een quickscan verkeersveiligheid.

Voorbeelden van pilots met innovatieve maatregelen kunnen zijn:

  • het gebruik van veiligheidsdata uit voertuigen voor betere informatievoorziening en waarschuwingen bij risicovolle situaties, zoals bij gladheid, mist of bij een ongeval;

  • slimme inzet van (adaptieve) verlichting in stedelijk of juist landelijk gebied, afgestemd op het verkeersbeeld;

  • verbetering van de verkeersveiligheid rond scholen door bijvoorbeeld adaptieve afstelling van verkeerslichten; specifieke waarschuwingen aan de bestuurder en intelligente snelheidssystemen, afhankelijk van drukke schooltijden;

– het digitaal zichtbaar maken (in het voertuig) van kwetsbare verkeersdeelnemers;

  • dode hoek detectie middels slimme technologie onderzoeken.

De dekking voor dit amendement wordt gevonden in de investeringsruimte van artikel 20.

Remco Dijkstra Von Martels Schonis Van der Graaf Stoffer