Kamerstuk 34910-8

Amendement van de leden Nijboer en Paternotte over de ontzegging van de bevoegdheid beleidsbepalende functies uit te oefenen

Dossier: Regels met betrekking tot het verlenen van trustdiensten en het toezicht daarop (Wet toezicht trustkantoren 2018)


98,7 %
1,3 %

CU

PvdD

SP

SGP

CDA

50PLUS

FVD

DENK

PVV

GL

PvdA

D66

VVD


Nr. 8 AMENDEMENT VAN DE LEDEN NIJBOER EN PATERNOTTE

Ontvangen 27 juni 2018

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Aan artikel 53, tweede lid, wordt een zin toegevoegd, luidende:

Ingeval van zwaarwegende omstandigheden kan van de termijnen, genoemd in de eerste zin, worden afgeweken.

Toelichting

Dit amendement regelt dat DNB bij zware overtredingen de bevoegdheid krijgt natuurlijke personen langer dan een jaar of zelfs permanent de bevoegdheid te ontzeggen beleidsbepalende functies bij trustkantoren en andere instellingen als bedoeld in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme uit te oefenen. Uit de verhoren van de Parlementaire Ondervragingscommissie Fiscale Constructies (POFC), maar ook uit nieuwsberichten en uitlatingen van DNB blijkt dat de trustsector een sector is met buitengewoon grote integriteitsrisico’s. Het gebeurt dat trustkantoren jarenlang meewerken aan illegale activiteiten, of grondige tekortkomingen vertonen in hun compliance. In het wetsvoorstel wordt voorzien in een tijdelijke ontzegging. Dit zou betekenen dat een beleidsbepaler na maximaal een of twee jaar weer terug kan keren in de sector. Dit amendement regelt dat DNB ingeval van zwaarwegende omstandigheden, waarbij kan worden gedacht aan ernstige, meervoudige overtredingen, kan opleggen dat een beleidsbepaler later of langdurig niet meer terugkeert op belangrijke functies in de sector. DNB heeft daarbij een discretionaire bevoegdheid.

Nijboer Paternotte