Gepubliceerd: 9 oktober 2018
Indiener(s): Wopke Hoekstra (minister financiƫn) (CDA)
Onderwerpen: burgerlijk recht economie financieel toezicht financiƫn overige economische sectoren recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34910-22.html
ID: 34910-22

Nr. 22 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 oktober 2018

Tijdens het debat over het voorstel voor de Wet toezicht trustkantoren 2018 op 4 juli jl. (Handelingen II 2017/18, nr. 102, item 3) is de vraag gesteld of De Nederlandsche Bank (DNB) over voldoende capaciteit beschikt voor het toezicht op trustkantoren. Ik heb toegezegd mij hierover door DNB te laten informeren. DNB heeft bij brief van 1 oktober 2018 inzicht gegeven in de inzet van haar capaciteit voor het toezicht op trustkantoren. Deze brief gaat als bijlage bij deze brief1.

DNB heeft haar capaciteit voor het toezicht op trustkantoren in 2016 tijdelijk verhoogd tot 14 fte. Zij geeft aan deze verhoging structureel te willen maken. Met in totaal 14 fte denkt DNB in staat te zijn de toezichtintensiteit niet alleen in stand te kunnen houden, maar deze ook te kunnen intensiveren. De basis hiervoor ligt in de verwachte inwerkingtreding van de Wet toezicht trustkantoren 2018, die DNB meer en verdergaande bevoegdheden geeft. Daarbij is van belang dat DNB verwacht dat de sector kleiner zal worden en dat het toezicht overeenkomstig internationale aanbevelingen risicogebaseerd plaatsvindt.

Gezien bovenstaande informatie van DNB acht ik de capaciteitsinzet voor het toezicht op trustkantoren adequaat. Met het oog op de inwerkingtreding van de nieuwe wet blijf ik periodiek in gesprek met DNB over de inzet van haar capaciteit en over de ontwikkelingen in de trustsector.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra