Kamerstuk 34588-6

Amendement van het lid Verhoeven over geen verwerking van persoonsgegevens wegens iemands burgerlijke staat, nationaliteit en seksuele oriëntatie

Dossier: Regels met betrekking tot de inlichtingen- en veiligheidsdiensten alsmede wijziging van enkele wetten (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..)


48,7 %
51,3 %

CDA

PvdA

SGP

SP

Monasch

PVV

CU

VVD

Houwers

Klein

D66

50PLUS

GrBvK

GrKÖ

PvdD

GL

Van Vliet


Nr. 6 AMENDEMENT VAN HET LID VERHOEVEN

Ontvangen 21 december 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 19, derde lid, wordt na «ras» ingevoegd «, burgerlijke staat, nationaliteit» en wordt «seksuele leven» vervangen door: seksuele oriëntatie.

Toelichting

Op grond van artikel 19, derde lid, vindt geen verwerking van persoonsgegevens plaats vanwege het enkele feit dat iemand voldoet aan bepaalde kenmerken, namelijk iemands godsdienst of levensovertuiging, ras, lidmaatschap van een vakvereniging, gezondheid en seksuele leven. Met dit amendement worden enkele kenmerken toegevoegd aan de opsomming: burgerlijke staat, nationaliteit en wordt seksuele leven vervangen door seksuele oriëntatie.

In artikel 19, derde lid, wordt vastgelegd op welke gronden geen verwerking van persoonsgegevens plaatsvindt. Daartoe worden slechts iemands godsdienst of levensovertuiging, ras, lidmaatschap van een vakvereniging, gezondheid en seksuele leven gerekend. In de memorie van toelichting wordt slechts voor politieke gezindheid toegelicht waarom het noodzakelijk is dat op die grond wel onderzoek kan plaatsvinden. Onderzoek naar rechts- of linksextremisme zou anders bijzonder lastig worden. Voor de andere gronden valt niet goed in te zien hoe op het enkele feit van die grond het verwerken van persoonsgegevens gerechtvaardigd zou zijn. Niet iedereen uit een bepaald land zal een gevaar zijn; niet gehuwden zullen nog maar door weinigen met een schuin oog aangekeken worden en de tijden dat we als staat ons richtten op iemands hetero- of homoseksuele gerichtheid zijn gelukkig lang geleden.

Verhoeven