Kamerstuk 34588-30

Amendement van het lid Verhoeven over het toezicht en toezichtsrapport van de afdeling toezicht (CTIVD)

Dossier: Regels met betrekking tot de inlichtingen- en veiligheidsdiensten alsmede wijziging van enkele wetten (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..)


37,3 %
62,7 %

CU

Klein

VVD

GrKÖ

Van Vliet

PvdD

CDA

GL

PvdA

SGP

Houwers

D66

PVV

GrBvK

50PLUS

SP

Monasch


Nr. 30 AMENDEMENT VAN HET LID VERHOEVEN

Ontvangen 3 februari 2017

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Aan artikel 97, derde lid, wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. het toezicht op de naleving van de zorgplicht van de hoofden van de diensten, bedoeld in artikel 24, tweede lid, onderdeel a.

II

Artikel 113 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vijfde lid wordt «Onze betrokken minister zendt het toezichtsrapport alsmede zijn reactie daarop binnen zes weken» vervangen door: Het toezichtsrapport wordt na vaststelling door de afdeling toezicht eveneens gezonden.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. Onze betrokken Minister zendt binnen zes weken nadat het toezichtsrapport door de afdeling toezicht aan de beide kamers der Staten-Generaal is toegezonden zijn reactie op het toezichtsrapport aan beide kamers der Staten-Generaal. Vermelding van in ieder geval de gegevens, bedoeld in artikel 12, derde lid, blijft daarbij achterwege. Deze gegevens kunnen ter vertrouwelijke kennisneming aan een of beide kamers der Staten-Generaal worden medegedeeld.

Toelichting

Voor een onafhankelijke positie van de CTIVD en het publieke vertrouwen daarin, is het belangrijk dat de CTIVD zelf gaat over het moment van openbaar maken van haar toezichtsrapporten. In het wetsvoorstel is echter geregeld, in lijn met de huidige Wiv, dat het toezichtsrapport na vaststelling door de afdeling toezicht van de CTIVD aan de minister gezonden wordt en pas voorzien van diens reactie door de minister aan de beide Kamers der Staten-Generaal wordt gestuurd. De indiener volgt daarom de suggestie van de CTIVD in de bijlage ii bij de zienswijze op dit wetsvoorstel om deze toezending rechtstreeks door de afdeling toezicht van de CTIVD aan beide kamers der Staten-Generaal te doen plaatshebben.

Dit laat onverlet dat voor vaststelling van een toezichtsrapport, een conceptversie daarvan aan de minister wordt toegestuurd en de minister zo in de gelegenheid wordt gesteld om te reageren op de in het toezichtsrapport opgenomen bevindingen (artikel 113, tweede lid). Daarnaast blijft voor de minister de verplichting bestaan om binnen zes weken nadat het toezichtsrapport door de afdeling toezicht van de CTIVD aan de beide kamers der Staten-Generaal is toegezonden, zijn reactie op het toezichtsrapport te zenden aan beide kamers der Staten-Generaal (verplaatst van artikel 113, vijfde lid, naar artikel 113, zesde lid).

Daarnaast wordt met dit amendement expliciet vastgelegd dat de afdeling toezicht van de CTIVD ook toezicht houdt op de naleving door de hoofden van de diensten van de op hen rustende zorgplicht, inhoudende het treffen van de nodige voorzieningen ter bevordering van de juistheid en de volledigheid van de gegevens die worden verwerkt en ter bevordering van de kwaliteit van de gegevensverwerking.

Verhoeven