Gepubliceerd: 30 juni 2016
Indiener(s): Jeroen Dijsselbloem (minister financiƫn) (PvdA)
Onderwerpen: economie financieel toezicht financiƫn overige economische sectoren recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34455-9.html
ID: 34455-9
Origineel: 34455-2

Nr. 9 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 30 juni 2016

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel I wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IA

In Bijlage II van de Wet bekostiging financieel toezicht wordt in het onderdeel «Toezichthouder: Autoriteit Financiële Markten» de categorie «Effectenuitgevende instellingen: markt» als volgt gewijzigd:

1. De tekst in de kolom «Personen» komt te luiden:

a. Uitgevende instelling als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel 21, van verordening (EU) nr. 596/2014 (verordening marktmisbruik) die financiële instrumenten als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel 1, van verordening (EU) nr. 596/2014 heeft uitgegeven die met haar instemming zijn toegelaten, of waarvoor met haar instemming verzocht is om toelating, tot de handel in Nederland op een handelsplatform als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel 10, van verordening (EU) nr. 596/2014.

b. Uitgevende instelling zijnde een naamloze vennootschap naar Nederlands recht waarvan aandelen als bedoeld in artikel 5:33, eerste lid, onderdeel b, onder 1° en 2°, van de Wft, zijn toegelaten tot de handel op een gereglementeerde markt, of een rechtspersoon, opgericht naar het recht van een staat die geen lidstaat van de Europese Unie is, waarvan de aandelen als bedoeld in onderdeel b, onder 1° en 2°, van de Wft, zijn toegelaten tot de handel op een gereglementeerde markt waarvoor een vergunning als bedoeld in artikel 5:26, eerste lid, van de Wft is verleend.

c. Uitgevende instelling als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel 21, van verordening (EU) nr. 596/2014 met zetel in Nederland of met zetel in een staat die geen lidstaat van de Europese Unie is waarvan Nederland de lidstaat van herkomst is als bedoeld in artikel 5:25a, eerste lid, onderdeel c, van de Wft.

2. De tekst in de kolom «Wetsverwijzing» komt te luiden:

artikel 3, eerste lid, jo. artikel 17, eerste lid, van verordening (EU) nr. 596/2014 (verordening marktmisbruik)

artikel 5:33, eerste lid, onderdeel a, Wft

artikel 3, eerste lid jo. artikel 19, eerste en tweede lid, van verordening (EU) nr. 596/2014

B

Artikel VII komt te luiden:

ARTIKEL VII

Deze wet treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst, en werkt ten aanzien van artikel Ia terug tot en met 3 juli 2016.

Toelichting

In het wetsvoorstel is abusievelijk geen actualisering van de verwijzingen in de Wet bekostiging financieel toezicht (Wbft) naar de artikelen 5:25i en 5:60 van de Wet op het financieel toezicht opgenomen. Met deze nota van wijziging wordt deze omissie hersteld. Aan deze alsnog opgenomen wijziging van de Wbft wordt terugwerkende kracht verleend tot en met de datum waarop verordening (EU) nr. 596/2014 (verordening marktmisbruik) van toepassing wordt, namelijk 3 juli 2016. De reden hiervoor is dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met ingang van deze datum belast zal zijn met het toezicht op de verordening marktmisbruik.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem