Kamerstuk 34199-49

Gewijzigd amendement van het lid Agnes Mulder ter vervanging van nr. 32 dat regelt dat systeembeheerders onderzoek moeten doen naar ernstige stroomstoringen

Dossier: Voorstel van wet houdende regels met betrekking tot de productie, het transport, de handel en de levering van elektriciteit en gas (Elektriciteits- en gaswet)

Gepubliceerd: 6 oktober 2015
Indiener(s): Agnes Mulder (CDA)
Onderwerpen: economie energie natuur en milieu overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34199-49.html
ID: 34199-49
Origineel: 34199-32

48,7 %
51,3 %

50PLUS

GrKÖ

Van Vliet

SP

GL

PvdA

D66

CU

SGP

GrBvK

PvdD

PVV

CDA

Houwers

Klein

VVD


Nr. 49 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID AGNES MULDER TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 32

Ontvangen 6 oktober 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 5.4 wordt na het derde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 3a. De systeembeheerder doet onderzoek naar een ernstige storing in het transport van elektriciteit of gas en doet verslag van dit onderzoek in een rapport, dat in ieder geval een beschrijving en analyse bevat van de oorzaak van de storing en de door de systeembeheerder naar aanleiding daarvan te nemen maatregelen. Het verslag wordt door de systeembeheerder op een geschikte wijze en binnen een redelijke termijn openbaar gemaakt.

Toelichting

Met het voorgestelde amendement wordt beoogd stroomstoringen zoveel mogelijk te voorkomen. Met dit amendement wordt geregeld dat systeembeheerders onderzoek moeten doen naar ernstige stroomstoringen. Voor de toepassing van deze regeling dient onder een ernstige stroomstoring in ieder geval te worden verstaan een storing op het transmissiesysteem voor elektriciteit (een storing op een spanningsniveau groter of gelijk aan 110 kV) en een storing die leidt tot een uitval die groter is of langer duurt dan de toegestane uitzonderingen in de bepalingen van artikel 5.3 Besluit houdende regels met betrekking tot de productie, het transport, de handel en de levering van elektriciteit en gas. Het onderzoek naar een ernstige stroomstoring wordt neergelegd in een storingsrapport. Dit storingsrapport moet in ieder geval een beschrijving bevatten van de relevante gebeurtenissen die hebben geresulteerd in een ernstige stroomstoring alsmede een gedegen analyse van de oorzaak van de ernstige stroomstoring. In het storingsrapport dient de systeembeheerder aan te geven welke maatregelen hij zal treffen ter voorkoming van nieuwe stroomstoringen. Veelal worden onderzoeken openbaar gemaakt na ernstige stroomstoringen, zoals door TenneT ten aanzien van de storing in Diemen in 2015, maar dit is geen verplichting. De indiener wil geen twijfel laten bestaan over de openbaarmaking van de onderzoeken naar ernstige storingen. Inzicht in de oorzaken van mogelijk ernstige stroomstoringen en de door de systeembeheerder naar aanleiding van het storingsrapport genomen maatregelen ter voorkoming van ernstige storingen kan bijdragen aan het vertrouwen en zeker stellen van de leveringszekerheid. Een storingsrapport dient dan ook binnen een redelijke termijn door de systeembeheerder te worden gepubliceerd. Onder een redelijke termijn dient, behoudens bijzondere omstandigheden, te worden verstaan een termijn van drie maanden na het optreden van de ernstige stroomstoring.

Agnes Mulder