Kamerstuk 34199-32

Amendement van het lid Agnes Mulder dat regelt dat in de technische codes voor systeembeheerders voortaan ook regels worden gesteld over het verrichten van onderzoek naar ernstige storingen en naar de geschikte en tijdelijke wijze van openbaarmaking

Dossier: Voorstel van wet houdende regels met betrekking tot de productie, het transport, de handel en de levering van elektriciteit en gas (Elektriciteits- en gaswet)

Gepubliceerd: 30 september 2015
Indiener(s): Agnes Mulder (CDA)
Onderwerpen: economie energie natuur en milieu overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34199-32.html
ID: 34199-32
Wijzigingen: 34199-49

Nr. 32 AMENDEMENT VAN HET LID AGNES MULDER

Ontvangen 30 september 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 9.1, tweede lid, wordt na onderdeel b een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • ba. het onderzoek dat systeembeheerders verrichten naar ernstige storingen, onafhankelijk onderzoek dat wordt verricht naar ernstige storingen en de openbaarmaking van die onderzoeken;.

Toelichting

De indiener beoogt dat stroomstoringen worden voorkomen. Daarom wordt met dit amendement geregeld dat in de technische codes voor systeembeheerders voortaan ook regels worden gesteld over het verrichten van onderzoek naar ernstige storingen (zowel door de systeembeheerder zelf als onafhankelijk onderzoek) en naar de geschikte en tijdelijke wijze van openbaarmaking. De indiener denkt dan aan de openbaarmaking van deze onderzoeken binnen drie maanden. Volgens de indiener zou in ieder geval als een ernstige verstoring worden verstaan: een storing op het transmissiesysteem voor elektriciteit (een storing op een spanningsniveau groter of gelijk aan 110 kV) en een storing die leidt tot uitval die groter is of langer duurt dan de toegestane uitzonderingen in de bepalingen van artikel 5.3 Besluit houdende regels met betrekking tot de productie, het transport, de handel en de levering van elektriciteit en gas.

Veelal worden onderzoeken openbaar gemaakt na ernstige stroomstoringen, zoals door Tennet ten aanzien van de storing in Diemen in 2015, maar dit is geen verplichting. De indiener wil geen twijfel laten bestaan over de openbaarmaking van de onderzoeken naar ernstige storingen. Inzicht in de oorzaken van mogelijk ernstige stroomstoringen kan bijdragen aan het vertrouwen en zeker stellen van de leveringszekerheid.

Agnes Mulder