Kamerstuk 34189-9

Amendement van de leden Visser en Hoogland dat regelt dat de keuze voor het bewuste free-flowsysteem niet langer wettelijk verankerd is, zodat aanpassing gemakkelijker kan plaatsvinden

Dossier: Regels over het tijdelijk heffen van tol voor de gedeeltelijke bekostiging van de verbinding tussen de A15 bij Rozenburg en de A20 tussen Maassluis en Vlaardingen en de verbinding van de A15 tussen knooppunt Valburg en de A12 bij Zevenaar (Wet tijdelijke tolheffing Blankenburgverbinding en ViA15)

Gepubliceerd: 9 september 2015
Indiener(s): Duco Hoogland (PvdA), Barbara Visser (VVD)
Onderwerpen: belasting financiƫn verkeer weg
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34189-9.html
ID: 34189-9
Wijzigingen: 34189-14

Nr. 9 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VISSER EN HOOGLAND

Ontvangen 9 september 2015

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel 1 vervallen de definities «kentekenhouder» en «kentekenregister», alsmede de bijbehorende omschrijving.

II

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur wordt bepaald op welke manier wordt vastgesteld wie het toltarief, bedoeld in artikel 5, eerste lid, van rechtswege is verschuldigd aan Onze Minister wegens het passeren van een wegvak als bedoeld in artikel 3, tweede lid, onder a.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. De voordracht voor een krachtens het eerste lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

III

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «een kentekenhouder» vervangen door: de verschuldigde van het toltarief, bedoeld in artikel 7, eerste lid,.

2. In het tweede lid wordt «de kentekenhouder» vervangen door: de verschuldigde van het toltarief, bedoeld in artikel 7, eerste lid,.

3. In het derde lid wordt «de kentekenhouder» vervangen door: de verschuldigde van het toltarief, bedoeld in artikel 7, eerste lid,.

IV

In artikel 9, eerste lid, wordt «degene op wiens naam het kenteken in het kentekenregister is ingeschreven» vervangen door: die op grond van artikel 7, eerste lid, het toltarief verschuldigd lijkt te zijn.

V

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt na «verwerkt» ingevoegd: bij of krachtens algemene maatregel van bestuur te bepalen.

2. Het derde lid vervalt.

3. In het vierde lid wordt «de kentekenhouder» vervangen door: de verschuldigde van het toltarief, bedoeld in artikel 7, eerste lid.

4. In het zesde lid wordt «een kentekenhouder» vervangen door: de verschuldigde van het toltarief, bedoeld in artikel 7, eerste lid,.

5. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. De voordracht voor een krachtens het tweede lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

VI

In artikel 12 wordt «de kentekenhouder» telkens vervangen door: de verschuldigde van het toltarief, bedoeld in artikel 7, eerste lid,.

VII

In artikel 14 wordt «de kentekenhouder» vervangen door: de verschuldigde van het toltarief, bedoeld in artikel 7, eerste lid,.

VIII

In artikel 15, vierde lid, onderdeel b, wordt «de kentekenhouder» vervangen door: de verschuldigde van het toltarief, bedoeld in artikel 7, eerste lid,.

Toelichting

In het onderhavige wetsvoorstel is de keuze voor een free-flowsysteem wettelijk verankerd. Er is namelijk bepaald dat de Minister ten behoeve van de tolinning van motorrijtuigen die over de tolweg rijden het kenteken, de locatie en tijdstip van vastlegging, foto-opname en de kenmerken van het voertuig die de hoogte van het toltarief bepalen verwerkt. Deze gegevens passen bij de techniek van wegkantregistratie op basis van kentekenplaatherkenning (ANPR).

De techniek staat echter niet stil en wellicht worden er in de toekomst andere systemen ontwikkeld die beter functioneren dan de nu gekozen techniek van wegkantregistratie op basis van kentekenplaatherkenning (ANPR). Dit amendement regelt dat voortaan bij of krachtens algemene maatregel van bestuur wordt bepaald op welke manier wordt vastgesteld wie het toltarief van rechtswege is verschuldigd aan Onze Minister wegens het passeren van een bepaald wegvak (art.7, eerste lid). Bovendien regelt het amendement dat bij of krachtens AMvB wordt bepaald welke gegevens van motorrijtuigen die over een tolweg rijden worden verwerkt (art.10, tweede lid).

Zodoende kan allereerst bij of krachtens algemene maatregel van bestuur het voorgestelde free-flowsysteem met wegkantregistratie op basis van kentekenplaatherkenning worden vastgesteld, maar kan vervolgens – als nieuwe technieken daartoe aanleiding geven – worden gekozen voor een ander systeem of voor een andere techniek, zonder dat hiertoe een wetswijziging nodig is.

De indieners willen deze optie nadrukkelijk openhouden. Het doel moet zijn een transparante, eenvoudige en efficiënte wijze van het innen van tol. Voor nu lijkt het free-flowsysteem, met daarbinnen de techniek van wegkantregistratie op basis van kentekenplaatherkenning, het meest geschikte instrument om dit doel te bereiken. Echter, het instrument is ondergeschikt aan het doel. Wanneer er geschiktere instrumenten voorhanden zijn, moet dit zo snel mogelijk geïmplementeerd kunnen worden. Een wettelijke verankering van het gekozen systeem van innen, belemmert dit.

Om de Kamer toch betrokken te houden bij de keuze van de techniek wordt door middel van dit amendement een voorhangprocedure in de wet opgenomen, zowel voor de AMvB in artikel 7, eerste lid, als voor de AMvB in artikel 10, tweede lid.

Visser Hoogland