Kamerstuk 33975-13

Gewijzigd amendement van het lid Karabulut ter vervanging van nr 11 over het mogelijk maken van maatwerk

Dossier: Wijziging van de Wet werk en bijstand teneinde de eis tot beheersing van de Nederlandse taal toe te voegen aan die wet (Wet taaleis WWB)


27,3 %
72,7 %

PvdD

GrBvK

GrKÖ

SGP

50PLUS

CU

Van Vliet

D66

PvdA

GL

SP

Klein

CDA

PVV

VVD


Nr. 13 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID KARABULUT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 11

Ontvangen 13 november 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel A, wordt artikel 18b als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «Het college verlaagt de bijstand» vervangen door: Het college kan de bijstand verlagen.

2. In het derde lid wordt «wordt het redelijk vermoeden, bedoeld in het eerste lid, geacht aanwezig te zijn.» vervangen door: oordeelt het college of het redelijke vermoeden, bedoeld in het eerste lid, aanwezig is. Hierbij houdt het college rekening met de persoonlijke omstandigheden en capaciteiten van de belanghebbende.

3. In het vierde lid wordt na «waaruit blijkt dat hij» ingevoegd: naar het oordeel van het college.

4. In het zesde lid, onderdeel a, wordt «die van hem verwacht mag worden» vervangen door: die het college van hem verwacht.

5. Het achtste lid vervalt

6. In het tiende lid, onderdeel b, wordt «die van hem verwacht mag worden» vervangen door: die het college van hem verwacht.

7. In het elfde lid, onderdeel b, wordt «die van hem verwacht mag worden» vervangen door: die het college van hem verwacht.

8. Het twaalfde lid komt te luiden:

  • 12. De toets, bedoeld in het tweede, tiende en elfde lid, wordt bij of krachtens algemene maatregel van bestuur vastgesteld. Hierbij wordt tevens vastgesteld:

    • a. de wijze waarop bij de beoordeling rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden en capaciteiten van de belanghebbende;

    • b. de kwalificatie van degene die de toets beoordeelt; en

    • c. de omstandigheden waaronder de toets wordt afgenomen.

Toelichting

Indiener beoogt met dit amendement gemeenten de mogelijkheid te bieden maatwerk te leveren aan bijstandsgerechtigden voor het leren van de Nederlandse taal. De indiener is van mening dat het te behalen taalniveau en bijbehorende sancties per persoon kan verschillen. Het taalniveau en motivatie verschilt immers per persoon. Indiener stelt derhalve voor dat gemeenten zelf kunnen bepalen hoe om te gaan met de taaleis in de wet werk en bijstand.

Indiener beoogt met dit amendement tevens te bewerkstelligen dat indien er een taaltoets moet worden afgenomen, hierbij uniforme regels worden gehanteerd. Een taaltoets die alle gemeenten hanteren zorgt voor rechtsgelijkheid en minimale verschillen in de beoordeling van de taalvaardigheid van betrokkenen en is bovendien niet onderhavig aan politieke- dan wel beleidsmatige keuzes van gemeenten. De indiener is van mening dat toetsing uniform moet zijn, zodat alle gemeenten op basis van uniforme criteria zelf kunnen bepalen welk (vervolg-) beleid wordt uitgewerkt en of sanctionering aan de orde is.

Karabulut