Kamerstuk 33966-48

Amendement van het lid Monasch c.s. over het geven van een voorwaardige rol aan huurdersorganisaties

Dossier: Wijziging van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting


98,7 %
1,3 %

VVD

PvdD

SGP

CDA

GL

PVV

CU

SP

PvdA

D66

50PLUS

GrBvK

Van Vliet

GrKÖ

Klein


Nr. 48 AMENDEMENT VAN HET LID MONASCH C.S.

Ontvangen 9 december 2014

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel V, onder 1, onder b, wordt «en aan Onze Minister» vervangen door: , aan Onze Minister en aan de in het belang van de huurders van haar woongelegenheden werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f respectievelijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder,.

II

In artikel I wordt na onderdeel AB een onderdeel ingevoegd, luidende:

ABa

In artikel I, onderdeel B, wordt in artikel 44, eerste lid, van de Woningwet na «werkzaam is» ingevoegd «, en de in het belang van de huurders van haar woongelegenheden werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f respectievelijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder,».

III

In artikel I wordt na onderdeel AC een onderdeel ingevoegd, luidende:

ACa

In artikel I, onderdeel B, wordt in artikel 44, tweede lid, van de Woningwet «de in het belang van de huurders van haar woongelegenheden werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f onderscheidenlijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder» vervangen door: de organisaties en commissies, bedoeld in het eerste lid.

IV

In artikel I, onderdeel AD, onder 1, onder b, wordt «en de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten waar zij feitelijk werkzaam is» vervangen door: , aan de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten waar zij feitelijk werkzaam is, en aan de in het belang van de huurders van haar woongelegenheden werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f respectievelijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder,.

V

In artikel I, onderdeel AE, wordt artikel 44b, eerste lid, als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt na «werkzaam is» ingevoegd: , en aan de in het belang van de huurders van haar woongelegenheden werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f respectievelijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder.

2. In onderdeel b wordt na «die colleges» ingevoegd: , organisaties of commissies.

Toelichting

Huurdersorganisaties krijgen een volwaardige rol bij de totstandkoming van de prestatieafspraken tussen gemeenten en corporaties. Huurders krijgen een gelijkwaardige informatiepositie ten aanzien van de financiën en investeringskracht van de TI’s, identiek aan die van gemeenten.

Monasch Karabulut Verhoeven