Kamerstuk 33966-47

Amendement van het lid Monasch c.s. over prestatieafspraken tussen gemeenten, huurders en toegelaten instellingen.

Dossier: Wijziging van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting

Gepubliceerd: 9 december 2014
Indiener(s): Sadet Karabulut (SP), Jacques Monasch (PvdA), Kees Verhoeven (D66)
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33966-47.html
ID: 33966-47
Wijzigingen: 33966-62

Nr. 47 AMENDEMENT VAN HET LID MONASCH C.S.

Ontvangen 9 december 2014

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel I, onderdeel AC, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

ACa

In artikel I, onderdeel B, worden aan artikel 44 van de Woningwet drie leden toegevoegd, luidende:

  • 4. De toegelaten instelling, de betrokken colleges van burgemeester en wethouders en de organisaties en commissies, bedoeld in het tweede lid, maken de afspraken, bedoeld in het tweede lid, binnen zes maanden na aanvang van het in het tweede lid bedoelde overleg. Indien bij het overleg een geschil ontstaat, kunnen zij dat binnen vier weken schriftelijk en onderbouwd voorleggen aan Onze Minister met het verzoek om een bindende uitspraak te doen.

  • 5. Onze Minister toetst bij het aan hem gedane verzoek of voldaan is aan de gemeentelijke woonvisie, de financiële mogelijkheden van de toegelaten instelling en de bij of krachtens deze wet gestelde voorschriften, en doet binnen zes weken een bindende uitspraak.

  • 6. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld over de toepassing van het vierde en vijfde lid.

Toelichting

Gemeenten, huurders en de TI gaan in onderhandeling om tot prestatieafspraken te komen. Binnen 6 maanden dienen die prestatieafspraken gereed te zijn. Indien er een geschil ontstaat dat tussen de partijen bestaat er voor de partijen de mogelijkheid om bij de Minister schriftelijk en onderbouwd bezwaar aan te tekenen binnen 4 weken nadat de zes maanden termijn is verlopen. De Minister toetst het bezwaar aan 1) de wet, 2) de gemeentelijke woonvisie en 3) de financiële mogelijkheden van de TI. De Minister doet dan binnen 6 weken na ontvangst van het bezwaar een bindende uitspraak. Bij het indienen van het bezwaar bindt de indiener zich bij voorbaat aan de uitspraak. Als dan uiteindelijk na de uitspraak van de Minister een contractpartner weigert te tekenen voor de prestatieafspraken, dan ontstaat de mogelijkheid voor de gemeente om met een van de twee overgebleven partijen tot prestatieafspraken te komen. Indien de gemeente weigert te tekenen, dan vindt de indiener het geoorloofd dat de gemeente extra eisen gaat stellen aan de achtervang die zij geeft aan het WSW inzake de leningen van de betreffende T.I.

Monasch Karabulut Verhoeven