Kamerstuk 33966-28

Amendement van het lid Verhoeven c.s. over het bevorderen van de professionalisering van huurdersorganisaties

Dossier: Wijziging van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting

Gepubliceerd: 9 december 2014
Indiener(s): Jacques Monasch (PvdA), Sadet Karabulut (SP), Kees Verhoeven (D66)
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33966-28.html
ID: 33966-28
Wijzigingen: 33966-59

Nr. 28 AMENDEMENT VAN HET LID VERHOEVEN C.S.

Ontvangen 9 december 2014

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel CG een onderdeel ingevoegd, luidend:

CGa

Artikel XVII komt te luiden:

ARTIKEL XVII

De Wet op het overleg huurders verhuurder wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, eerste lid, onderdeel d, wordt «artikel 70» vervangen door: artikel 19.

B

Na artikel 5c worden twee artikelen ingevoegd, luidend:

Artikel 5d

  • 1. De huurdersorganisatie kan een of meer deskundigen uitnodigen tot het bijwonen van een overleg, met het oog op de behandeling van een bepaald onderwerp.

  • 2. De huurdersorganisatie kan in een overleg aan de in het eerste lid bedoelde deskundigen inlichtingen en adviezen vragen.

  • 3. Een deskundige kan door de huurdersorganisatie eveneens worden uitgenodigd een schriftelijk advies uit te brengen.

Artikel 5e

  • 1. De verhuurder biedt de leden van het bestuur van de huurdersorganisatie gedurende een door de verhuurder en de huurdersorganisatie gezamenlijk vast te stellen aantal dagen per jaar de gelegenheid om de scholing en vorming te ontvangen welke zij in verband met de vervulling van hun taak nodig oordelen.

  • 2. De verhuurder en de huurdersorganisatie stellen het aantal dagen, bedoeld in het eerste lid, vast op een zodanig aantal als de betrokken leden van het bestuur van de huurdersorganisatie voor de vervulling van hun taak redelijkerwijs nodig hebben, met dien verstande dat het aantal dagen niet lager vastgesteld kan worden dan drie per jaar.

C

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid komt de tweede volzin te luiden: Onder deze kosten worden in ieder geval begrepen de kosten van het uitnodigen van deskundigen en het vragen van inlichtingen en adviezen als bedoeld in artikel 5d, en de kosten van scholingsactiviteiten als bedoeld in artikel 5e.

2. Het tweede lid vervalt onder vernummering van het derde lid tot tweede lid.

3. In het tweede lid (nieuw) wordt «kunnen overeenkomen» vervangen door: komen overeen.

Toelichting

Dit amendement heeft als doel om de professionalisering van huurdersorganisaties te bevorderen, zodat huurders een stevigere positie binnen het corporatiestelsel kunnen innemen. De indieners zijn van mening dat het voor een goede en professionele huurderinspraak nodig is om de rechten van huurdersorganisaties met betrekking tot financiële middelen, deskundigheid en scholing duidelijker in de wet te waarborgen, naar analogie van de ondernemingsraden.

Dit amendement zorgt er daarom ten eerste voor dat verhuurders en huurdersorganisaties afspraken maken over scholing en vorming en dat huurdersorganisaties daarbij recht hebben om minstens drie scholingsdagen per jaar. Ten tweede krijgen huurdersorganisaties de mogelijkheid om bij deskundigen advies in te winnen. Tot slot strekt het amendement er toe dat huurdersorganisaties met de verhuurder ieder jaar voorafgaand een begroting maken voor de kosten die zij dat jaar verwachten en dat de huurdersorganisaties na afloop over de uitgaven verantwoording afleggen.

Verhoeven Karabulut Monasch