Gepubliceerd: 28 oktober 2014
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: bestuur gemeenten organisatie en beleid sociale zekerheid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33935-8.html
ID: 33935-8

Nr. 8 BRIEF HOUDENDE INTREKKING VAN HET WETSVOORSTEL

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 oktober 2014

Bij Koninklijke boodschap van 13 mei 2014 is bij Uw Kamer ingediend het wetsvoorstel houdende tijdelijke bepalingen in verband met de instelling van een deelfonds sociaal domein (Kamerstuk 33 935), dat er toe strekt een deelfonds sociaal domein in te stellen in verband met de aanstaande decentralisaties in het sociaal domein.

Bij brief van 11 september 20141 heb ik uw Kamer mede namens de Staatssecretaris van Financiën geïnformeerd over het voornemen tot intrekking van het voornoemde wetsvoorstel.

Het kabinet acht voortzetting van de behandeling van dit voorstel van wet niet langer opportuun omdat inmiddels naast het deelfonds alternatieve instrumenten zijn ontwikkeld om de doelstellingen van het deelfonds te waarborgen. Om die reden heeft het kabinet besloten de bestedingsvoorwaarde van het deelfonds te laten vervallen en de middelen per 2015 via een integratie-uitkering binnen het gemeentefonds aan gemeenten te verstrekken. Daarnaast zijn bestuurlijke afspraken met de VNG gemaakt over de inzet van de middelen.

In de bovengenoemde brief heb ik aangegeven dat met de keuze om de middelen voor het sociaal domein aan gemeenten beschikbaar te stellen in de vorm van een integratie-uitkering binnen de kaders van de Financiële-verhoudingswet, de noodzaak voor een aparte tijdelijke wet voor het deelfonds sociaal domein komt te vervallen.

Daartoe gemachtigd door de Koning trek ik het voorstel van wet hierbij in.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk