Gepubliceerd: 22 mei 2014
Indiener(s): Martin van Rijn (staatssecretaris volksgezondheid, welzijn en sport) (PvdA)
Onderwerpen: economie gezondheidsrisico's overige economische sectoren recht strafrecht zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33738-7.html
ID: 33738-7
Origineel: 33738-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 23 mei 2014

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Het opschrift van de wet komt als volgt te luiden: Wijziging van de Tabakswet (verhoging strafmaximum overtreding rookverbod en leeftijdsgrens verkoop tabaksproducten).

B

In de considerans wordt «ter verhoging van het strafmaximum op overtreding van het rookverbod» vervangen door: ter verhoging van het strafmaximum op overtreding van het rookverbod en van de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabaksproducten.

C

In artikel I, onderdeel B, komt onderdeel b als volgt te luiden:

b. € 19.500 bedraagt wegens overtreding van het bepaalde bij of krachtens artikel 8, 10, 11 of 11a;

Toelichting

Deze nota van wijziging verhoogt de maximaal op te leggen boete voor overtreding van het bepaalde in artikel 8 van de wet inzake de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabaksproducten. Deze verhoging van de maximale boete is nodig om de boetebedragen van de Tabakswet te kunnen afstemmen op de vergelijkbare boetebedragen van de Drank- en Horecawet zoals ik heb toegezegd te zullen doen. Daarvoor is het nodig voor overtreding van de leeftijdsgrens die geldt voor de verkoop van tabaksproducten een maximale boete op te kunnen opleggen die hoger is dan het thans geldende maximum. Dat is met de thans geldende maximale boetebedrag niet mogelijk. In verband hiermee wordt de maximale boete voor overtreding van artikel 8 van de wet verhoogd naar € 19.500.

Tevens wordt het opschrift en de considerans van de wet gewijzigd met deze nota van wijziging. Door de wijziging ziet de wet niet meer alleen op de verhoging van de maximale boetebedragen die gelden voor de overtreding van het rookverbod, maar ook op de overtreding van de leeftijdsgrens die geldt voor de verkoop van tabaksproducten. Het toepassingsbereik van het voorstel van wet is hiermee uitgebreid en dat wordt in het opschrift en de considerans van de wet tot uitdrukking gebracht.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn