Kamerstuk 32550-33

Amendement van de leden Heijnen en Marcouch dat bewerkstelligt dat de weigering door ambtenaren van de burgerlijke stand om huwelijken of geregistreerde partnerschappen tussen twee personen van hetzelfde geslacht te verrichten een reden voor ontslag kan vormen

Dossier: Voorstel van wet van de leden Van Weyenberg en Keijzer tot wijziging van de Ambtenarenwet en enige andere wetten in verband met het in overeenstemming brengen van de rechtspositie van ambtenaren met die van werknemers met een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht (Wet normalisering rechtspositie ambtenaren)


Nr. 33 AMENDEMENT VAN DE LEDEN HEIJNEN EN MARCOUCH

Ontvangen 12 juni 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel IId wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IIe

In Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek wordt aan artikel 16 een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Indien een ambtenaar als bedoeld in het eerste lid diens taak om een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee personen van hetzelfde geslacht te voltrekken weigert te verrichten, kan dit enkele feit een reden voor diens ontslag vormen.

Toelichting

Dit amendement beoogt te voorkomen dat ambtenaren van de burgerlijke stand mogen weigeren om huwelijken of geregistreerde partnerschappen tussen twee personen van hetzelfde geslacht te verrichten. Een dergelijke weigering dient een reden tot ontslag te kunnen zijn.

Heijnen Marcouch