Gepubliceerd: 25 januari 2011
Indiener(s): Maarten Haverkamp (CDA), René Leegte (VVD)
Onderwerpen: criminaliteit energie natuur en milieu openbare orde en veiligheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32357-12.html
ID: 32357-12
Origineel: 32357-11
Wijzigingen: 32357-21

Nr. 12 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN HAVERKAMP EN LEEGTE TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 11

Ontvangen 25 januari 2011

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel E, wordt aan titel 12.4 een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 12.33

  • 1. De emissieautoriteit maakt ieder jaar voor 1 december en 1 juni een overzicht openbaar, waarin voor bij ministeriële regeling aan te wijzen categorieën van ondernemingen als bedoeld in artikel 12.31, tweede lid, de aard, herkomst en duurzaamheidsaspecten van de door de onderneming ten behoeve van vervoer aan een ander ter beschikking gestelde, in Nederland te gebruiken, brandstoffen uit hernieuwbare bronnen zijn opgenomen. Artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur is van overeenkomstige toepassing.

  • 2. Bij ministeriële regeling worden nadere regels gesteld omtrent de inhoud en de wijze van openbaarmaking van het overzicht, bedoeld in het eerste lid.

Toelichting

Transparantie van de herkomst van biobrandstoffen draagt bij aan het vertrouwen van burgers in de duurzaamheid van de biobrandstoffen als belangrijk onderdeel in de energietransitie. Transparantie op sectorniveau biedt te weinig inzicht en laat ruimte voor freeriders-gedrag. Daarom regelt dit amendement transparantie op het niveau van de accijnsgoederenplaatshouders (AGP-houders) die fysiek de biobrandstoffen bijmengen. Momenteel betreft dit slechts circa 8 tot 10 AGP-houders. Er is dus geen sprake van dat alle oliemaatschappijen of tankstations of oliehandelaren gegevens zouden hoeven te overhandigen. Bij ministeriele regeling zal deze nadere afgrenzing worden bevestigd.

Het bevoegd gezag kan gebruikmaken van bestaande gegevens die zij reeds van de AGP-houders ontvangt. Publicatie kan geschieden via internet. Zodoende veroorzaakt dit amendement geen extra administratieve lasten. In het Verenigd Koninkrijk zijn al goede ervaringen opgedaan met deze vorm van transparantie.

Verwijzing naar artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur borgt dat concurrentiegevoelige informatie niet wordt gepubliceerd.

Haverkamp

Leegte