Gepubliceerd: 21 januari 2011
Indiener(s): Maarten Haverkamp (CDA)
Onderwerpen: criminaliteit energie natuur en milieu openbare orde en veiligheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32357-11.html
ID: 32357-11
Wijzigingen: 32357-12

Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID HAVERKAMP

Ontvangen 21 januari 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel E, wordt artikel 12.31 als volgt gewijzigd:

1. Na het vierde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 4a. De emissieautoriteit maakt halfjaarlijks een overzicht openbaar, waarin voor iedere onderneming als bedoeld in het tweede lid, de aard, herkomst en duurzaamheidsaspecten van de door de onderneming op de Nederlandse markt gebrachte brandstoffen uit hernieuwbare bronnen zijn opgenomen.

2. Het vijfde lid wordt als volgt gewijzigd:

a. De aanduiding «en» aan het slot van onderdeel a vervalt.

b. de punt aan het slot van onderdeel b wordt vervangen door: , en.

c. er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. de inhoud en wijze van openbaarmaking van het overzicht, bedoeld in lid 4a.

Toelichting

Transparantie van de herkomst van biobrandstoffen draagt bij aan het vertrouwen van burgers in de duurzaamheid van de biobrandstoffen als belangrijk onderdeel in de energietransitie. Transparantie op sectorniveau biedt te weinig inzicht en laat ruimte voor freeriders-gedrag. Daarom regelt dit amendement transparantie op bedrijfsniveau. Het betreft in de systematiek van de wet slechts een beperkte groep bedrijven, namelijk de accijnsgoederenplaatshouders (AGP-houders) die fysiek de biobrandstoffen bijmengen. Momenteel betreft dit slechts circa 8 tot 10 AGP-houders. Er is dus geen sprake van dat alle oliemaatschappijen of tankstations of oliehandelaren gegevens zouden hoeven te overhandigen.

Het bevoegd gezag kan gebruikmaken van bestaande gegevens die zij reeds van de AGP-houders ontvangt. Publicatie kan geschieden via internet. Zodoende veroorzaakt dit amendement geen extra administratieve lasten. In het Verenigd Koninkrijk zijn al goede ervaringen opgedaan met deze vorm van transparantie.

Haverkamp