Gepubliceerd: 16 maart 2010
Indiener(s): Gerda Verburg (minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn landbouw natuur en milieu organisatie en beleid voedselkwaliteit
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XIV-187.html
ID: 32123-XIV-187

32 123 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010

nr. 187
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 maart 2010

Op 4 maart 2010 is op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de intentieverklaring duurzame cacao getekend door een groot aantal partijen: overheid, NGO’s en certificeerders, supermarkten en brancheorganisaties en de cacao-industrie.

Deze verklaring heeft als doel om uiterlijk in 2025 voor Nederland te komen tot 100% gegarandeerde duurzame cacaoconsumptie. Tevens zijn in de verklaring tussenliggende mijlpalen opgenomen, waaronder voor 2012: alle chocoladeletters voor de Nederlandse markt zijn van gegarandeerd 100% duurzame cacao.

Het is voor de eerste keer dat zoveel belangrijke spelers in de cacaosector zich achter één verklaring scharen. Ik beschouw deze intentieverklaring dan ook als een belangrijke stap voorwaarts in de verduurzaming van de totale cacaoconsumptie. Ik beschouw deze intentieverklaring dan ook als een belangrijke stap voorwaarts in de verduurzaming van de totale cacaoconsumptie. Ondertekenaars zijn: Albert Heijn, Centraal Bureau Levensmiddelen (die alle supermarkten vertegenwoordigd), Friesland Campina, FNV Bondgenoten, Hema, Initiatief Duurzame Handel, de Haven van Amsterdam en Amsterdamse Ondernemersvereniging, Jamin, Mars, Baronie, Max Havelaar, Oxfam Novib, Rainforest Alliance, Solidaridad, Superunie, Tropical Commodity Coalition, Vereniging Biologische Producenten en Handel, Unilever, Kruidvat, Utz Certified, V&D La Place, Verkade, Vereniging voor Bakkerijen en Zoetwaren.

Met de ondertekening van deze verklaring commiteren partijen zich aan genoemde doelen, maar geven zij tevens aan hun onderlinge samenwerking te zullen versterken. Dit is van groot belang om de noodzakelijke, ambitieuze intensivering in de productie, verwerking en consumptie van duurzame cacao te realiseren.

Als zodanig is de verklaring ook onderdeel van de mede vanuit Nederland gesteunde internationale inspanningen in de cacaosector.

De tekst van de intentieverklaring is als bijlage toegevoegd.1

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.