Kamerstuk 32123-X-95

Verslag werkbezoek aan Israël

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 27 januari 2010
Indiener(s): Jack de Vries (staatssecretaris defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiën internationaal internationale samenwerking
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-X-95.html
ID: 32123-X-95

32 123 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2010

nr. 95
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 januari 2010

De vaste commissie voor Defensie heeft mij op 21 december jl. verzocht (kenmerk 2009Z24889/2009D65963) nadere informatie te verschaffen over het werkbezoek dat ik onlangs aan Israël heb gebracht. Met deze brief voldoe ik graag aan dat verzoek.

Van 13 tot 17 december jl. heb ik samen met de Directeur van de Defensie Materieel Organisatie een werkbezoek gebracht aan Israël. De aanleiding daartoe was een uitnodiging die ik eind 2008 van de Israëlische ambassadeur en de defensieattaché mocht ontvangen.

Het bezoek had tot doel de goede relatie tussen beide landen op defensiegebied, en in het bijzonder op materieelgebied, te bestendigen. Ik heb in dat verband een gesprek gehad met dhr. Matan Vilnai, plaatsvervangend minister van Defensie. Daarbij is de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten aan de orde gekomen. In dat kader heb ik aandacht gevraagd voor de mogelijke positieve effecten van een verbetering van de economische situatie in de Gazastrook. De door Nederland gesteunde aardbeienteelt in de Gazastrook kan daar een bijdrage aan leveren. Ik heb daarom – ter versterking van de inspanningen van de minister van Buitenlandse Zaken hierin – bij mijn ambtgenoot gepleit voor openstelling van de grens voor de uitvoer van aardbeien uit de Gazastrook. Inmiddels is via de COGAT (Coordinator of Government Activities in the Territories) vernomen dat de grenzen van de Gazastrook op zondag 3 januari geopend zijn voor het doorlaten van de aardbeienexport.

Een ander doel van het bezoek was om informatie uit te wisselen over ontwikkelingen op materieelgebied. Dat gebeurde allereerst door een bezoek te brengen aan het onder het ministerie van Defensie ressorterende SIBAT (de Hebreeuwse afkorting van Foreign Defense Assistance and Defense Export Departement), dat mede verantwoordelijk is voor defensie-export en -samenwerking.

Daarbij is onder meer van gedachten gewisseld over beschermingssystemen voor gepantserde gevechtsvoertuigen en tegenmaatregelen tegen geïmproviseerde explosieven (IED’s), alsmede over de rol van research & development en de wijze waarop deze binnen de Israëlische organisatie is gestructureerd.

Voorts heb ik bezoeken gebracht aan diverse defensiebedrijven, die overigens vaak staatseigendom zijn. Daarbij ben ik geïnformeerd over een scala aan defensiesystemen. Zo hebben zowel Israel Aerospace Industries als Elbit Systems uitleg gegeven over onbemande vliegtuigen (Unmanned Aerial Vehicles, UAV’s). Voorts heb ik Israel Military Industries bezocht dat gespecialiseerd is in moderne wapensystemen voor alle krijgsmachtonderdelen. Door Rafael Advanced Defense Systems werd een presentatie gehouden over verdedigingssystemen voor gepantserde gevechtsvoertuigen. Tot slot heeft Plasan Sasa Force protection systems nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bepantsering op basis van composiet materialen belicht.

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries