Kamerstuk 32123-X-90

Vertraging project Tactical Indoor Simulation (TACTIS)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 22 december 2009
Indiener(s): Jack de Vries (staatssecretaris defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting defensie financiƫn internationaal
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-X-90.html
ID: 32123-X-90

32 123 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2010

nr. 90
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2009

Met deze brief informeer ik u over de voortgang van het project «Tactical Indoor Simulation» (TACTIS). Het project TACTIS zorgt voor een belangrijke kwaliteitsverbetering van de opleidingen en trainingen van de gemechaniseerde eenheden van het Commando landstrijdkrachten. Hierover is de Kamer geïnformeerd met de D-brief van 4 juli 2003 (Kamerstuk 28 600 X, nr. 51). TACTIS bestaat uit een netwerk van simulatoren en computers waarmee eenheden tot en met compagniesgrootte onder verschillende omstandigheden gesimuleerd kunnen oefenen. Het toenemend gebruik van simulatoren past in het streven van Defensie naar een meer doelmatige opleiding van het defensiepersoneel en een beperking van een belasting van het milieu.

Het project TACTIS is inmiddels bijna voltooid. Tijdens de software-integratietesten die de fabrikant uitvoert, is echter gebleken dat het product nog niet voldoet aan de gestelde eisen. Daardoor moet het systeem regelmatig worden aangepast. De leverancier heeft na overleg met Defensie de werkzaamheden geïntensiveerd. Niettemin moet de opleveringstest worden uitgesteld waardoor TACTIS niet zoals eerst voorzien in 2009, maar pas midden 2010 kan worden opgeleverd. Zoals gemeld in de tiende jaarrapportage «Vervanging pantservoertuigen M577 en YPR» zal het deelproject met de simulator van het infanteriegevechtsvoertuig CV-90 in 2012 gereed zijn.

De vertraging heeft geen gevolgen voor de aan het project TACTIS gerelateerde projecten «Battlefield Management System», «Groot pantserwielvoertuig» en «Infanterie Gevechtsvoertuig, productie en training». De vertraging levert ook geen extra kosten op. Bij oplevering zal het systeem voldoen aan de gestelde eisen.

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries