Kamerstuk 32123-A-18

Openstelling tunnels A73 per 1 december 2009

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 25 november 2009
Indiener(s): Camiel Eurlings (minister verkeer en waterstaat) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn organisatie en beleid ruimte en infrastructuur
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-A-18.html
ID: 32123-A-18

32 123 A
Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2010

nr. 18
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 november 2009

Op verzoek van de Vaste Commissie van Verkeer en Waterstaat informeer ik u over de openstelling van de A73 tunnels. Voordat ik nader in ga op de te nemen stappen tot 1 december informeer ik u eerst over de verrichte werkzaamheden tijdens de ombouwafsluiting van 1 september tot 1 december 2009.

De ombouwafsluiting van de Roertunnel en de Tunnel Swalmen is nu voldoende afgerond om de beide tunnels op 1 december open te kunnen stellen voor het verkeer, zoals aangekondigd in mijn brief van 10 juli 2009. Dit is te danken aan het feit dat zeer intensief is samengewerkt tussen de aannemers, regio en Rijkswaterstaat.

Tijdens de ombouwafsluiting zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

– de ombouw van installaties van de beperkte openstelling naar de definitieve situatie,

– het uitvoeren van technische integratie testen door de aannemer

– het uitvoeren van veiligheids- en scenariotesten door de regio en Rijkswaterstaat.

Deze werkzaamheden waren intensief en complex en moesten worden uitgevoerd in een afgesloten tunnel. De werkzaamheden zijn conform mijn brief van 10 juli 2009 uitgevoerd. Tijdens de ombouwafsluiting hebben de gemeente Roermond, provincie Limburg en Rijkswaterstaat elkaar nauwgezet geïnformeerd over de voortgang om de planning van 1 december te halen.

Ervaring bij de realisatie van tunnels heeft geleerd dat bij iedere tunnel sprake is van restpunten na de openstelling. Daarom heeft de toekomstig wegbeheerder (Rijkswaterstaat Dienst Limburg) samen met de regio een restpuntenstrategie en risicobeheersingstrategie ontwikkeld, zoals ik aangaf in mijn brief van 10 juli 2009. Deze aanpak heeft er toe geleid dat in overleg met de regio een aantal beheersmaatregelen zijn afgesproken voor de zogenaamde kritische restpunten die niet opgelost kunnen worden voor 1 december. Waar mogelijk worden restpunten aangepakt in het kader van het reguliere onderhoud.

Eind deze week wordt de vergunningaanvraag ingediend bij de gemeente Roermond, waarna gemeente Roermond het openstellingsbesluit kan nemen.

De minister van Verkeer en Waterstaat,

C. M. P. S. Eurlings