Kamerstuk 32123-A-11

Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 11 november 2009
Indiener(s): Camiel Eurlings (minister verkeer en waterstaat) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn verkeer weg
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-A-11.html
ID: 32123-A-11

32 123 A
Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2010

nr. 11
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 november 2009

Hierbij informeer ik u over de afspraak inzake de Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2, zoals gemaakt tijdens het Bestuurlijk Overleg MIRT voor het landsdeel Noord-Nederland op 10 november 2009.

Over de overige afspraken gemaakt tijdens dit bestuurlijk overleg wordt u geïnformeerd via de brief aan de Kamer naar aanleiding van alle bestuurlijke overleggen MIRT die dit najaar zijn gevoerd.

Afspraak Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2

• De Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2 maakt onderdeel uit van de lijst van vijf concrete projecten, zoals opgenomen in het RSP convenant (d.d. 23 juni 2008).

• In overleg tussen VenW, de provincie Groningen en de gemeente Groningen is een bestuurlijk voorkeursalternatief ontwikkeld.

• Rijk en regio spreken af dat het bestuurlijk voorkeursalternatief zal uitgaan van een oplossing op het bestaande tracé bestaande uit een variant met een verdiept liggende tunnelbak met overkluizingen (’tunneldeksels’).

• Voor de uitvoering van het bestuurlijk voorkeursalternatief is een taakstellend budget van € 624 miljoen beschikbaar, waarvan € 200 miljoen ten laste komt van het MIRT. De MIRT-bijdrage is afkomstig van de begroting van VenW en betreft een gemaximaliseerde bijdrage.

• De in deze afspraak genoemde bedragen zijn prijspeil 2007 en all in (inclusief BTW, Voorbereiding en Toezicht, Onvoorzien en Risico’s).

• Het project wordt opgenomen in de planstudietabel (begroting Infrastuctuurfonds).

• Deze afspraak is vastgelegd in een bestuursovereenkomst, d.d. 10 november 2009.

Met het ondertekenen van deze bestuursovereenkomst is een verdere stap gezet in het verbeteren van de bereikbaarheid van Noord-Nederland. Het project Zuidelijk Ringweg Groningen fase 2 wordt gefinancierd uit de overheidsbijdragen die beschikbaar zijn gesteld in het kader van het Regiospecifiek Pakket Zuiderzeelijn. De afspraken uit het convenant zijn van toepassing op dit project.

De minister van Verkeer en Waterstaat,

C. M. P. S. Eurlings