49,3 %
50,7 %

SGP

PvdD

CU

CDA

PvdA

Verdonk

GL

SP

D66

PVV

VVD


32 037
Wijziging van de Wet werk en bijstand, de Algemene Ouderdomswet en de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen in verband met de overheveling van de uitvoering van de aanvullende bijstand voor personen van 65 jaar of ouder van de gemeenten naar de Sociale verzekeringsbank en het aanbrengen van enkele andere aanpassingen in de Algemene Ouderdomswet en tot wijziging van enkele sociale verzekeringswetten in verband met de gelijkstelling binnen de sociale zekerheid van voormalige pleeg- en stiefkinderen met eigen kinderen

nr. 8
AMENDEMENT VAN HET LID OMTZIGT

Ontvangen 2 november 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel E, vervalt in artikel 47a, eerste lid, onderdeel b, de zinsnede «dan wel van wie één echtgenoot 65 jaar of ouder is».

II

In artikel I, onderdeel H, wordt in de aanhef «zes artikelen» vervangen door «zeven artikelen» en wordt na artikel 78i een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 78ia

Voor zover vóór de datum van inwerkingtreding van paragraaf 5.4 het verlenen van algemene bijstand in de vorm van een aanvullende inkomensvoorziening door gemeenten aan de Sociale Verzekeringsbank werd overgelaten blijft in die gevallen waarin één echtgenoot op de datum van inwerkingtreding van paragraaf 5.4 jonger is dan 65 jaar, de uitvoering bij de Sociale Verzekeringsbank.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de gemeente de Wet werk en bijstand blijft uitvoeren totdat de jongste partner van een (echt)paar de leeftijd van 65 heeft bereikt.

Bijstand wordt immers altijd verleend om huishoudniveau, niet op individueel niveau. Zolang er iemand in het huishouden is, die een re-integratie en arbeidsplicht heeft, ligt het zeer voor de hand om die uit te laten voeren door de gemeente en dit niet via de omweg van de SVB te laten lopen.

De invoering van de Wet werk en bijstand heeft geleid tot een enorme extra inspanning van de gemeentes. Zij zijn budgetverantwoordelijk en dat heeft tot een veel betere uitvoering en effectievere opsporing van fraude geleid. De SVB kan bij definitie niet budgetverantwoordelijk zijn, dus dat voordeel zou in zijn geheel wegvallen.

Verder kan ook de SVB in het vervolg niet meer standaard uitvinden wie onder het bijstandniveau valt. Immers ook mensen met een volledige AOW kunnen onder het bestaansminimum zakken, indien zij voor hun partner geen recht hebben op een partnertoeslag. Die situatie gaat zich vanaf 2011 en in grotere mate vanaf 2015 voordoen.

Daarom voorziet dit amendement in uitvoering door de SVB, wanneer beide partners de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebben.

Aangezien een aantal gemeentes de uitvoering van de aanvullende bijstand gedelegeerd heeft aan de SVB en daarbij uitgegaan is van de oudste partner, voorziet artikel 78ia in overgangsrecht. Het zou onlogisch zijn om deze mensen, wier uitkering al is verplaatst van de gemeente naar de SVB voor veelal een korte periode weer te laten uitvoeren door de gemeente om daarna weer terug te gaan naar de SVB.

Omtzigt