Kamerstuk 32022-79

Amendement van het lid Voordewind over het verhogen van de grens waarop in supermarkten alcoholhoudende drank kan worden verkocht naar 18 jaar

Dossier: Wijziging van de Drank- en Horecawet met het oog op de terugdringing van het alcoholgebruik onder met name jongeren, de voorkoming van alcoholgerelateerde verstoring van de openbare orde, alsmede ter reductie van de administratieve lasten


14,7 %
85,3 %

CDA

PvdD

D66

CU

PVV

PvdA

GL

SGP

SP

VVD


Nr. 79 AMENDEMENT VAN HET LID VOORDEWIND

Ontvangen 28 juni 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel N, worden voor onderdeel 1, twee onderdelen ingevoegd, luidende:

01. In het eerste lid wordt «16 jaar» telkens vervangen door: 18 jaar.

02. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, geldt niet voor het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, mits dat verstrekken geschiedt in een horecabedrijf of een inrichting, niet zijnde een slijtersbedrijf.

Toelichting

Met dit amendement maakt de indiener het mogelijk dat aan personen in de leeftijd van 16 tot 18 jaar geen alcohol kan worden verstrekt anders dan in de horeca. In slijterijen en winkels kunnen die personen dus pas vanaf de leeftijd van 18 jaar alcohol kopen. Het onderscheid in het amendement tussen cafés en supermarkten dient ter ondersteuning van de volksgezondheid en de openbare orde. Ieder jaar uitstel van alcoholgebruik is winst in fysieke, cognitieve en gedragsmatige zin, aldus het Trimbos Instituut. Supermarkten zijn verreweg de belangrijkste leverancier van alcohol. Het verminderen van goedkoop aanbod van alcohol aan jongeren tot 18 jaar kan alcoholgebruik onder jongeren sterk terugdringen, in combinatie met betere en strengere handhaving van de leeftijdgrenzen onder de nieuwe Drank- en Horecawet.

Ook de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) pleit voor verhoging van de leeftijdgrens naar 18 jaar. De G4 vindt dat het verhogen van de leeftijdgrens op z’n minst zou moeten gelden voor de detailhandel, omdat alcohol op die plaatsen goedkoop verkrijgbaar is voor 16- en 17-jarigen.

Voordewind