Gepubliceerd: 15 december 2009
Indiener(s): Jacqueline Cramer (minister volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer) (PvdA)
Onderwerpen: bestuur bouwnijverheid economie hoger onderwijs onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32016-8.html
ID: 32016-8
Origineel: 32016-2

32 016
Wijziging van de Wet op de architectentitel (beroepservaring, bij- en nascholingsregeling voor stedenbouwkundigen, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten, wijzigingen in verband met de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen, alsmede enige andere wijzigingen)

nr. 8
NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 15 december 2009

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Onderdeel L wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 12c, eerste en tweede lid, wordt na «interieurarchitectuur» ingevoegd: of indien hij met goed gevolg de tweejarige beroepservaringperiode, bedoeld in artikel 12e, heeft afgesloten of een naar het oordeel van het bureau daarmee vergelijkbare beroepservaring heeft opgedaan.

Toelichting

Deze wijziging betreft het herstel van een onvolkomenheid in het voorgestelde artikel 12c van de Wet op de architectentitel. De huidige bepaling brengt een onbedoelde belemmering met zich mee voor de houder van een buitenlands diploma, namelijk dat hij zich niet kan inschrijven in het architectenregister zolang hij in de staat, waar hij dat diploma heeft behaald, niet gerechtigd is beroepsmatig werkzaamheden te verrichten op het gebied van architectuur, stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur of interieurarchitectuur, bijvoorbeeld omdat hij de in dat land verplichte beroepservaring niet heeft opgedaan. Een houder van een buitenlands diploma moet echter kunnen worden ingeschreven in het architectenregister als hij voldoet aan de Nederlandse vereisten om te worden ingeschreven in dat register. Het moet dus ook mogelijk worden gemaakt dat deze persoon zich na het doorlopen van de beroepservaringperiode in Nederland kan inschrijven in het architectenregister.

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J. M. Cramer