Gepubliceerd: 3 juli 2009
Indiener(s): Gerda Verburg (minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CDA)
Onderwerpen: natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu ruimte en infrastructuur waterkeringen en waterbeheer
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32002-2.html
ID: 32002-2

32 002
Wijziging van de Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet in verband met uitbreiding van de werkingssfeer van beide wetten naar de exclusieve economische zone

nr. 2
VOORSTEL VAN WET

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het voor de bescherming van habitats en soorten in de Noordzee in de Nederlandse exclusieve economische zone, mede gelet op richtlijn (EEG) nr. 79/409 van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 2 april 1979 inzake het behoud van de vogelstand (PbEG L 103) en richtlijn (EEG) nr. 92/43 van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 21 mei 1992 inzake instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna (PbEG L 206), noodzakelijk is de werkingssfeer van de Natuurbeschermingswet 1998 en van de Flora- en faunawet uit te breiden tot die zone;

Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

De Natuurbeschermingswet 1998 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel n, door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

o. exclusieve economische zone: exclusieve economische zone van Nederland als bedoeld in de Rijkswet instelling exclusieve economische zone.

B

Na artikel 1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1a

Deze wet is mede van toepassing in de exclusieve economische zone, met uitzondering van artikel 10, hoofdstuk III, titel 2, paragraaf 1 en hoofdstuk IV.

C

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «gebieden als bedoeld in artikel 10a» vervangen door: Natura 2000-gebieden.

2. In het derde lid wordt «over een aanvraag» vervangen door: op een aanvraag.

3. In het vierde lid wordt «waarin het op grond van artikel 10a, eerste lid, aangewezen gebied of een gebied dat voorlopig is aangewezen als bedoeld in artikel 12, derde lid, mede is gelegen» vervangen door: waarin het Natura 2000-gebied mede is gelegen.

D

Na artikel 2a, tweede lid, worden twee leden toegevoegd, luidende:

3. Indien op het moment van het indienen van een aanvraag als bedoeld in artikel 16, eerste lid, of artikel 19d, eerste lid, redelijkerwijs niet of nog niet kan worden vastgesteld in welke provincie hoofdzakelijk de gevolgen zullen plaatsvinden van een handeling, onderscheidenlijk een project of andere handeling, nemen gedeputeerde staten van de provincie waarin het beschermd natuurmonument of het Natura 2000-gebied geheel of grotendeels is gelegen de aanvraag in behandeling en beslissen die gedeputeerde staten op de aanvraag.

4. Artikel 2, derde onderscheidenlijk vijfde lid, is van overeenkomstige toepassing op de voorgaande leden.

E

In het derde lid, onderdeel a, van artikel 19a wordt de zinsnede «in een gunstige staat van instandhouding in het aangewezen gebied» vervangen door: overeenkomstig de instandhoudingsdoelstelling voor het aangewezen gebied.

F

Na artikel 22 wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 4. Visserij

Artikel 22a

De paragrafen 2 en 3 zijn niet van toepassing op activiteiten die onderwerp zijn van het gemeenschappelijk visserijbeleid, bedoeld in artikel 32 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, voor zover zij plaatsvinden in de exclusieve economische zone.

G

Na artikel 68a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 68b

De Nederlandse strafwet is van toepassing op een ieder die zich in de exclusieve economische zone schuldig maakt aan overtreding van regels gesteld bij of krachtens de artikelen 19d, eerste lid, 19l, eerste lid, 20, derde lid, 21, tweede lid, 22, tweede lid, 58, eerste lid, en 66.

ARTIKEL II

De Flora- en faunawet wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 1, eerste lid, wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van het laatste onderdeel door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

exclusieve economische zone: exclusieve economische zone van Nederland als bedoeld in de Rijkswet instelling exclusieve economische zone.

B

Na artikel 1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1a

1. Deze wet is mede van toepassing in de exclusieve economische zone, met uitzondering van hoofdstuk IV, hoofdstuk V, titels I, II en III, afdeling 1, paragraaf 1.

2. Deze wet is niet van toepassing op activiteiten die onderwerp zijn van het gemeenschappelijk visserijbeleid, bedoeld in artikel 32 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, voor zover zij plaatsvinden in de exclusieve economische zone.

C

Na artikel 112 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 112a

De Nederlandse strafwet is van toepassing op een ieder die zich in de exclusieve economische zone schuldig maakt aan overtreding van:

a. regels gesteld bij of krachtens artikel 13, eerste lid;

b. regels gesteld bij of krachtens de artikelen 8, 9, 11, 12, 12a, 14, eerste, tweede en derde lid, 15, eerste en tweede lid, 15a, 15b, 17, 18, eerste lid.

c. regels gesteld bij of krachtens de artikelen 10, 62, eerste lid, 63, eerste lid en 64, tweede lid, artikel 79, tweede lid en artikel 81, eerste lid.

ARTIKEL III

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,